od 1 stycznia zaczęliśmy generować przesyłki wychodzące w trybie PUH. Niestety każda wysyłka w tym trybie generuje komunikat:
Przyczyna odrzucenia: Parametry przesyłki niezgodne z Regulaminem świadczenia publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego i publicznej usługi hybrydowej.
Odbiór w trybie e-doręczeń lub wysyłka w trybie PURDE przebiega prawidłowo.
Skontaktowałem się z urzędem który tryb puh używa od roku i na ich wzorcu dokonałem wysyłki, również została odrzucona. W tytule dokumentu nie ma polskich znaków ani spacji. Marginesy powyżej 2,5 cm. Powiem szczerze że jestem już bezradny.
No właśnie chodzi o ten plik XML. Co jest w środku?
Ten plik ma taką mniej więcej postać:
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<ValidationEvidence>
<IdPotwierdzenia>********-****-****-****-************</IdPotwierdzenia>
<IdPrzesylki>PPSA-H-********-****-****-****-************</IdPrzesylki>
<Walidacje>
<Kod>HV0009</Kod>
<Opis>Brak możliwości przekształcenia przesyłki w postać papierową - Dokument posiada strony w orientacji poziomej</Opis>
<Pliki>
<NazwaPliku>plik_testowy.pdf</NazwaPliku>
</Pliki>
</Walidacje>
<DataWalidacji>2025-09-03T07:01:24.140168Z</DataWalidacji>
<DataUtworzeniaDowodu>2025-09-03T07:01:24.311344Z</DataUtworzeniaDowodu>
<NadawcaADE>AE:PL-*****-*****-*****-**</NadawcaADE>
<TypDowodu>TECHNICAL</TypDowodu>
<KodDowodu>H.DW</KodDowodu>
<Podpis>Dokument elektroniczny niewymagający podpisu wygenerowany z systemu Operatora Wyznaczonego Poczty Polskiej S.A.</Podpis>
</ValidationEvidence>
Sprawdź czy pola adresowe spełniają wymagania regulaminu:
Przekazywane przez nadawcę parametry i informacje dla przesyłki w ramach realizacji PUH
powinny być podane zgodnie z poniższym zakresem:
a) Sekcja Adresat – pola służą do poprawnego zaadresowania oraz prawidłowego doręczenia listu:
Nazwa firmy/Imię – maksymalnie 50 znaków,
Nazwa firmy cd./Nazwisko – maksymalnie 100 znaków,
Ulica lub skrytka pocztowa – maksymalnie 35 znaków,
Nr budynku – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry oraz znak „/”, litera nie może znaleźć się
z przodu,
Nr lokalu – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry,
Kod pocztowy – polski kod pocztowy w formacie XX-XXX lub zagraniczny do 20 znaków,
Miasto – maksymalnie 32 znaków, polskie litery i znaki przestankowe,
Kraj – nazwa kraju doręczenia, do 30 znaków,
b) Sekcja Nadawca – pola służą do poprawnego zaadresowania oraz prawidłowego doręczenia listu:
Nazwa Instytucji/Firmy/Imię – maksymalnie 50 znaków,
Nazwa Instytucji/Firmy cd./Nazwisko – maksymalnie 100 znaków,
Ulica lub skrytka pocztowa – maksymalnie 35 znaków,
Nr budynku – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry oraz znak „/”, litera nie może znaleźć się
z przodu,
Nr lokalu – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry,
Kod pocztowy – polski kod pocztowy w formacie XX-XXX,
Miasto – maksymalnie 32 znaków, polskie litery i znaki przestankowe,
Kraj – dla przesyłek nadawanych do zagranicy, nazwa kraju nadania,
do 30 znaków – Polska,
Dla przesyłek kierowanych do zagranicy nazwa kraju nadania w języku angielskim,
Ponieważ to się dzieje dla każdej przesyłki PUH (tak napisałeś) obstawiam, że możecie mieć ustawione swoje dane (nazwa, adres) niezgodne z limitami w regulaminie. Patrz wyżej.
Ale w grudniu wysłaliśmy jeden PUH i doszedł. Po za tym jak mam rozumieć że mamy źle ustawione swoje dane? Wnioski o wydanie adresu do e-doręczeń to bardzo sformalizowany proces. Nie mogłem podać połowy nazwy mojego urzędu.
Skorzystaliśmy z “okresu przejściowego”. Skrzynkę do e-doręczeń uruchomiliśmy oczywiście jeszcze w 2024 roku i używaliśmy jej w 2025 roku razie możliwości do wysyłki w trybie PURDE. Jeżeli chodzi o tryb PUH, zaczęliśmy ją formalnie używać od 1 stycznia 2026 ale ponieważ byliśmy przygotowani już na to wcześniej, jeden z pracowników wysłał jedną wiadomość PUH w grudniu i ona dotarła do odbiorcy. Wczoraj zauważyłem że wszystkie PUHy (kilkanaście wiadomości) zostały zwrócone z tym samy kodem.
Trzeba teraz włączyć inspektora w przeglądarce i sprawdzić JSON-a ze szczegółami przesyłki. Interesuje mnie zawartość Response. Tak mniej więcej, jak pokazałem na zrzucie, tyle że całość!
Z produkcyjnego wysłałem do siebie jednozdaniowy dokument. Marginesy po 4 cm. Żadnych ubarwników. Został odrzucony. Ale nie został podpisany elektronicznie. Czy to mogło być powodem odrzucenia?