Problem z wysyłką w trybie PUH

Dzień dobry,

od 1 stycznia zaczęliśmy generować przesyłki wychodzące w trybie PUH. Niestety każda wysyłka w tym trybie generuje komunikat:

Przyczyna odrzucenia: Parametry przesyłki niezgodne z Regulaminem świadczenia publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego i publicznej usługi hybrydowej.

Odbiór w trybie e-doręczeń lub wysyłka w trybie PURDE przebiega prawidłowo.

Skontaktowałem się z urzędem który tryb puh używa od roku i na ich wzorcu dokonałem wysyłki, również została odrzucona. W tytule dokumentu nie ma polskich znaków ani spacji. Marginesy powyżej 2,5 cm. Powiem szczerze że jestem już bezradny.

z góry dziękuje za wszelkie sugestie

dodam jeszcze że robiliśmy jedną wysyłkę w grudniu i ma status że doszła.

Powinieneś otrzymać dowód odrzucenia w postaci pliku XML. Co tam jest w nim napisane?

Niestety ale nic takiego w EZD nie widzę. Po zalogowaniu się na mobywatel również nie widziałem. Tylko ten jeden krótki komunikat

No właśnie chodzi o ten plik XML. Co jest w środku?

Ten plik ma taką mniej więcej postać:

<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?>
<ValidationEvidence>
  <IdPotwierdzenia>********-****-****-****-************</IdPotwierdzenia>
  <IdPrzesylki>PPSA-H-********-****-****-****-************</IdPrzesylki>
  <Walidacje>
    <Kod>HV0009</Kod>
    <Opis>Brak możliwości przekształcenia przesyłki w postać papierową - Dokument posiada strony w orientacji poziomej</Opis>
    <Pliki>
      <NazwaPliku>plik_testowy.pdf</NazwaPliku>
    </Pliki>
  </Walidacje>
  <DataWalidacji>2025-09-03T07:01:24.140168Z</DataWalidacji>
  <DataUtworzeniaDowodu>2025-09-03T07:01:24.311344Z</DataUtworzeniaDowodu>
  <NadawcaADE>AE:PL-*****-*****-*****-**</NadawcaADE>
  <TypDowodu>TECHNICAL</TypDowodu>
  <KodDowodu>H.DW</KodDowodu>
  <Podpis>Dokument elektroniczny niewymagający podpisu wygenerowany z systemu Operatora Wyznaczonego Poczty Polskiej S.A.</Podpis>
</ValidationEvidence>
<?xml version='1.0' encoding='UTF-8'?> 6cc8caba-b166-46dc-bc52-1f6cd8e2129a PPSA-H-ca36b1c0-8ca3-43be-8cdf-f553d37cc7be HV0005 Parametry przesyłki niezgodne z Regulaminem świadczenia publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego i publicznej usługi hybrydowej 2026-01-09T07:21:21.917517Z 2026-01-09T07:21:22.066633Z AE:PL-27938-91737-VHFUW-25 TECHNICAL H.DW Dokument elektroniczny niewymagający podpisu wygenerowany z systemu Operatora Wyznaczonego Poczty Polskiej S.A.

Coś ci pozjadało. Wklej i użyj opcji tekst sformatowany.

Sprawdź czy pola adresowe spełniają wymagania regulaminu:

1. Przekazywane przez nadawcę parametry i informacje dla przesyłki w ramach realizacji PUH
    powinny być podane zgodnie z poniższym zakresem:
    a) Sekcja Adresat – pola służą do poprawnego zaadresowania oraz prawidłowego doręczenia listu:
  • Nazwa firmy/Imię – maksymalnie 50 znaków,
  • Nazwa firmy cd./Nazwisko – maksymalnie 100 znaków,
  • Ulica lub skrytka pocztowa – maksymalnie 35 znaków,
  • Nr budynku – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry oraz znak „/”, litera nie może znaleźć się
    z przodu,
  • Nr lokalu – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry,
  • Kod pocztowy – polski kod pocztowy w formacie XX-XXX lub zagraniczny do 20 znaków,
  • Miasto – maksymalnie 32 znaków, polskie litery i znaki przestankowe,
  • Kraj – nazwa kraju doręczenia, do 30 znaków,
    b) Sekcja Nadawca – pola służą do poprawnego zaadresowania oraz prawidłowego doręczenia listu:
  • Nazwa Instytucji/Firmy/Imię – maksymalnie 50 znaków,
  • Nazwa Instytucji/Firmy cd./Nazwisko – maksymalnie 100 znaków,
  • Ulica lub skrytka pocztowa – maksymalnie 35 znaków,
  • Nr budynku – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry oraz znak „/”, litera nie może znaleźć się
    z przodu,
  • Nr lokalu – maksymalnie 10 znaków, litery i cyfry,
  • Kod pocztowy – polski kod pocztowy w formacie XX-XXX,
  • Miasto – maksymalnie 32 znaków, polskie litery i znaki przestankowe,
  • Kraj – dla przesyłek nadawanych do zagranicy, nazwa kraju nadania,
    do 30 znaków – Polska,
  • Dla przesyłek kierowanych do zagranicy nazwa kraju nadania w języku angielskim,
<ValidationEvidence>
<IdPotwierdzenia>6cc8caba-b166-46dc-bc52-1f6cd8e2129a</IdPotwierdzenia>
<IdPrzesylki>PPSA-H-ca36b1c0-8ca3-43be-8cdf-f553d37cc7be</IdPrzesylki>
<Walidacje>
<Kod>HV0005</Kod>
<Opis>Parametry przesyłki niezgodne z Regulaminem świadczenia publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego i publicznej usługi hybrydowej</Opis>
<Pliki/>
</Walidacje>
<DataWalidacji>2026-01-09T07:21:21.917517Z</DataWalidacji>
<DataUtworzeniaDowodu>2026-01-09T07:21:22.066633Z</DataUtworzeniaDowodu>
<NadawcaADE>AE:PL-27938-91737-VHFUW-25</NadawcaADE>
<TypDowodu>TECHNICAL</TypDowodu>
<KodDowodu>H.DW</KodDowodu>
<Podpis>Dokument elektroniczny niewymagający podpisu wygenerowany z systemu Operatora Wyznaczonego Poczty Polskiej S.A.</Podpis>
</ValidationEvidence>

Ponieważ to się dzieje dla każdej przesyłki PUH (tak napisałeś) obstawiam, że możecie mieć ustawione swoje dane (nazwa, adres) niezgodne z limitami w regulaminie. Patrz wyżej.

Zwróciło mi kilkanaście wiadomości. Ten na którym teraz się skupiłem spełnia wszystkie powyższe warunki. Dziękuje

Ale w grudniu wysłaliśmy jeden PUH i doszedł. Po za tym jak mam rozumieć że mamy źle ustawione swoje dane? Wnioski o wydanie adresu do e-doręczeń to bardzo sformalizowany proces. Nie mogłem podać połowy nazwy mojego urzędu.

Czy te kilkanaście wiadomości miały PDF-a podobnego, czy to były różne PDF-y, o różnej liczbie stron itp?

Skorzystaliśmy z “okresu przejściowego”. Skrzynkę do e-doręczeń uruchomiliśmy oczywiście jeszcze w 2024 roku i używaliśmy jej w 2025 roku razie możliwości do wysyłki w trybie PURDE. Jeżeli chodzi o tryb PUH, zaczęliśmy ją formalnie używać od 1 stycznia 2026 ale ponieważ byliśmy przygotowani już na to wcześniej, jeden z pracowników wysłał jedną wiadomość PUH w grudniu i ona dotarła do odbiorcy. Wczoraj zauważyłem że wszystkie PUHy (kilkanaście wiadomości) zostały zwrócone z tym samy kodem.

to są podobne pdf jedno lub dwu stronnicowe.

W takim razie trzeba spróbować zaawansowanego debugowania.

Te odrzucone wiadomości powinny być w Koszu na stronie edoreczenia.gov.pl:

Mniej więcej tak to powinno wyglądać:

Trzeba teraz włączyć inspektora w przeglądarce i sprawdzić JSON-a ze szczegółami przesyłki. Interesuje mnie zawartość Response. Tak mniej więcej, jak pokazałem na zrzucie, tyle że całość!

Możesz mi to wkleić tu ze zanonimizowanymi danymi (zastąp gwiazdkami znaki, tak, żeby długość była taka sama). Lub przesłać na w wiadomości prywatnej.

NA grupie facebookowej dotyczącej e-doręczeń kilka osób też pisze że w 2025 roku PUH im działał a od 2026 roku już nie. I dostają ten sam kod błędu.

Dlatego potrzebne jest bardziej zaawansowane zajrzenie, co zostało faktycznie wysłane do UA API Poczty Polskiej.

Możesz też spróbować reklamować w Poczcie Polskiej niedziałanie usługi.

Z produkcyjnego wysłałem do siebie jednozdaniowy dokument. Marginesy po 4 cm. Żadnych ubarwników. Został odrzucony. Ale nie został podpisany elektronicznie. Czy to mogło być powodem odrzucenia?