Nie jest zakazane wysyłanie niepodpisanych PDF-ów. Wg mnie problem nie tkwi w załączniku, tylko w innych polach, które są wymagane przy wysyłce, a które ustawia EZD RP i ty ich nie widzisz, dlatego napisałem prośbę o tę bardziej zaawansowaną analizę.
[
{
"messageControlData": {
"messageTaskId": "f0f049f8-96d2-4fd2-9715-a4e152b1162b",
"massMessage": false,
"opened": true,
"status": "Odrzucona",
"statusDescription": "Parametry przesyłki niezgodne z Regulaminem świadczenia publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego i publicznej usługi hybrydowej",
"messageType": "Message",
"labels": [
{
"label": "SENT",
"messageLocation": "SENT"
}
]
},
"messageMetadata": {
"from": {
"eDeliveryAddress": "AE:PL-27938-91737-VHFUW-25",
"address": {
"country": "POLSKA",
"street": "Siewna",
"postalCode": "94-250",
"city": "Łódź",
"buildingNumber": "13A"
},
"contributor": {
"companyName": "Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennict",
"companyNameContinued": "wa w Łodzi"
}
},
"to": [
{
"address": {
"country": "POLSKA",
"street": "ul. xxxx",
"postalCode": "92-507",
"city": "Łódź",
"buildingNumber": "5",
"houseNumber": "14"
},
"firstName": "Daxxxx",
"lastName": "Cyxxxxx",
"companyName": "",
"companyNameContinued": ""
}
}
],
"hybridShipment": {
"procedingType": "general",
"sendersInformation": "",
"categoryService": "economic",
"printingMode": "duplex",
"overprintMode": "monochrome",
"returnService": "returntosender",
"proofOfDelivery": false,
"posteRestante": false,
"shippingMode": "registered"
},
"subject": "Przesyłka e-Doręczenia",
"messageId": "PPSA-H-5089beba-5bd3-4491-9851-f377ccbea322",
"threadId": "PPSA-H-5089beba-5bd3-4491-9851-f377ccbea322",
"timestamp": "2026-01-09T13:20:55.036+00:00",
"submissionDate": "2026-01-09T13:20:55.871+00:00",
"shippingService": "hybrid",
"additionalData": {},
"service": "eDelivery"
},
"textBody": "",
"attachments": [
{
"order": 1,
"attachmentId": "12fb40ed-a6ae-4caf-8920-e33078b887f7",
"file": {
"fileMetadata": {
"fileId": "12fb40ed-a6ae-4caf-8920-e33078b887f7",
"filename": "Dokument_do_testowania_problemu_z_e-doręczeniem.pdf",
"contentType": "application/pdf",
"size": 73503,
"alg": "SHA3-512",
"hash": "44dcb1328d16702ec8e5a9a50ef3625c96d830ff3e41ffebbf45816d9cb1356a589baa614cfcc7bfa17e9a38e1bab4abb016b72a7b475ce95b66953c3537a426"
}
}
}
],
"evidences": [
{
"evidenceId": "1a0f96e0-5fc0-4165-9f7b-0212708ebf21",
"messageId": "PPSA-H-5089beba-5bd3-4491-9851-f377ccbea322",
"createDate": "2026-01-09T13:20:55.951+00:00",
"eventDate": "2026-01-09T13:20:55.966+00:00",
"reasonDetails": [
"Parametry przesyłki niezgodne z Regulaminem świadczenia publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego i publicznej usługi hybrydowej"
],
"externalData": "AE:PL-27938-91737-VHFUW-25/evidences/puh/1a0f96e0-5fc0-4165-9f7b-0212708ebf21",
"downloaded": true,
"type": "H.DW",
"from": {
"eDeliveryAddress": "AE:PL-27938-91737-VHFUW-25"
},
"to": {
"eDeliveryAddress": ""
}
}
]
}
]
Hm… Dziwna sprawa. W zasadzie wszystko jest prawidłowo. Z jednym małym, ale…
Ktoś w przeszłości zgłaszał już podobny problem na innym forum i była podobna historia, jaką masz ty, podzielona długa nazwa.
"companyName": "Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennict",
"companyNameContinued": "wa w Łodzi"
}
To teoretycznie jest przewidziane w regulaminie i nie powinno stanowić problemu, ale były głosy, że taka zbyt długa nazwa stwarzała problemy.
Mógłbyś zrobić jeszcze jedną próbę. Spróbuj wysłać na ten sam adres i ten sam plik, ale bezpośrednio ze strony edoreczenia.gov.pl. Jeśli powiedzie się próba, to trzeba byłoby porównać oba Response JSON, czym się różnią.
Na razie nieśmiało obstawiam problem ze zbyt długą nazwą, ale to takie 10%.
I mimo wszystko zgłosiłbym jednak reklamację do Poczty Polskiej, bo może jest jakiś problem techniczny, którego nie widzimy.
dziękuje serdecznie za Pana pomoc,
podsumowując,
- Pracownik NASK z którym kontaktowałem się w tej sprawie, po analizie problemu, zasugerował mi kontakt z Pocztą Polską.
- Tak jak pisałem wcześniej stworzyłem na produkcyjnym bardzo prosty jednozdaniowy, bez żadnego logo, marginesy 4 cm dokument który wysłałem do siebie - został odrzucony. Response JSON przesłałem na forum i sam też zwróciłem uwagę na podział długiej nazwy urzędu. Tylko że mam kontakt z moimi siostrzanymi urzędami - WIORiN w innych województwach i tych problemów oni nie mają.
- Bezpośrednio z mobywatela wysłałem dokument w trybie PUH, również został odrzucony. Response JSON wyglądało identycznie.
- Zadzwoniłem na pocztę. Miła Pani podała mi adres email na którym mam zgłosić problem. Powiedziała że mają takie same zgłoszenia też z innych urzędów. Opisałem problem w mailu, wysłałem identyfikatory wszystkich odrzuconych przesyłek i czekam na odpowiedź. W niedziele mają robić jakieś upgrady na serwerach, może pomoże.
- Udana przesyłka PUH w grudniu, sugeruje że problem nie jest u mnie. W międzyczasie nie wydarzyło się nic takiego, jak np. wygaśnięcie certyfikatu itp. Czekam do poniedziałku.
A Panu jeszcze raz dziękuje
Miłego weekendu!!
No, jeśli to też nie poszło, to problem leży już po stronie Poczty Polskiej, dlatego dobrze, że zgłosiłeś problem bezpośrednio do nich.
A z tą nazwą to tak trochę strzeliłem, dlatego interesowała mnie wysyłka bezpośrednio z edoreczenia.gov.pl, gdyby poszła, to można byłoby szukać problemów w integracji, ale jak tu też nie poszła, to wiadomo (patrz wyżej) ![]()
My mamy jeszcze dłuższa nazwę i nie ma problemów z wysyłką PUH.
Witam, również mam problem z wysyłką PUH. System blokuje wszystkie wiadomości, a komunikaty są np. takie - błędny adres. Adres jest poprawny. Kraj POLSKA wybrany. Usuwałam adres, wprowadzałam ponownie - nie pomogło. Stworzyłam wersję testową dokumentu chcąc wysłać na mój adres. Tym razem komunikat - błędna czcionka. Poprawiłam na LATO według podręcznika EZD. Dalej wyświetla ten sam komunikat. Dokument : 1 kartka, bez stopek, tekst: dokument testowy. Marginesy ok. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Według podręcznika mam wszystko dobrze. Czy może być problem z uprawnieniami, albo synchronizacją? Informatyk nie pomaga. Prosiłabym o łopatologiczne wytłumaczenie ![]()
Witam, mam problem z wysyłką PUH. System blokuje wszystkie wiadomości, a komunikaty są np. takie - błędny adres. Adres jest poprawny. Kraj POLSKA wybrany. Usuwałam adres, wprowadzałam ponownie - nie pomogło. Stworzyłam wersję testową dokumentu chcąc wysłać na mój adres. Tym razem komunikat - błędna czcionka. Poprawiłam na LATO według podręcznika EZD. Dalej wyświetla ten sam komunikat. Dokument : 1 kartka, bez stopek, tekst: dokument testowy. Marginesy ok. Nie mam pojęcia co jest nie tak. Według podręcznika mam wszystko dobrze. Czy może być problem z uprawnieniami, albo synchronizacją? Informatyk nie pomaga. Prosiłabym o łopatologiczne wytłumaczenie ![]()