Dzień dobry, mamy problem przy próbie wysyłki PUH w EZD RP w wersji 21.20.6 (B).
Przy próbie wysyłania pojawia się komunikat: “Wysyłka PUH wymaga wypełnienia pola Kraj dla Adresata. Po uzupełnieniu tego pola wysyłka zostanie odblokowana”.
Adresat w bazie kontaktów ma wypełnione wszystkie pola adresowe oraz kraj to Polska.
Adres był kilkukrotnie wprowadzany od początku. Zmiana “typu” adresu również nie pomaga (adres korespondencyjny, adres zamieszkania).
Wygląda, że system pomimo wpisania kraju Polska przy adresacie, nie widzi go przy próbie wysłania PUH.
Czy ktoś z Państwa spotkał się z takim problem i wie jak go rozwiązać?
Tak spotkaliśmy się. Jeżeli macie instalację na własnym środowisku spróbujcie z poziomu administratora root zrobić synchronizację. Z tego co pamiętam trzeba zrobić synchronizację parametru “Kraj” albo czego co się zbliżenie nazywa
Niestety nie ma dostępu do roota, więc nie mogę potwierdzić. W każdym razie u nas pomogło. Jeżeli jesteście na chmurze NASKu, no to musicie się zwrócić do nich.
Lukasz1984 dziękuję za informacje. Mamy instancję na własnym środowisku. Na środowisku testowym 21.21.7 (B) zalogowałem się do EZD RP jako root w sekcji Administracja wybrałem kafelek Synchronizacja, następnie Typ “Kraj” i przycisk Synchronizuj. Pojawił się komunikat “Wykonano”. Niestety komunikat nadal pozostaje ten sam. Wiem środowisko testowe i PUH
jednak komunikat o wypełnienie pola kraj nadal pozostaje. Czy należy wykonać jeszcze jakieś dodatkowe opcje?
Już nie pamiętam na jakiej wersji to wykonywaliśmy, ale raczej na wyższej. Chyba 21.25. W każdym razie synchronizacja załatwiła sprawę a nie update. To coś się musiało rozjechać, w którejś nowszej wersji na bazach danych. Bo mamy swoją starą wersję na serwerze własnym ciągniętą od wersji 12 EZD i tam np, ten błąd nie występował. Z kolei na nowym, które jest od którejś wersji 21 błąd już występował. Spróbujcie może podnieść jeśli możecie testówkę, i jeżeli update nic nie da, to jeszcze raz spróbować synchronizacji. Jak nie to zostaje tylko NASK. Generalnie błąd ma skutki tylko dla PUHu, ale czy występuje można sprawdzić w bazie kontaktów. Jak wybierasz kontakt i widzisz zapisany adres, to nie ma oznaczenia kraju, niezależnie jaki to kraj.
My robiliśmy synchronizację “Kraj” na wersji 21.21 i po jej wykonaniu problem nie występuje. Na teście można tylko zlecić wysyłkę PUHa.
Dziękuję wszystkim za informacje.
Podniesiona została wersja do 21.26.6 (B) oraz wykonana SYNCHRONIZACJA “Kraj”. Komunikat związany z polem Kraj dla Adresat nie występuje (jak na razie) i pierwszy PUH wysłany produkcyjnie 
3 polubienia
Dzień dobry, mam pytanie dotyczące adresu, a dokładniej ulicy w adresie. Czy maja Państwo problem z potwierdzeniem nadania PUH przez Pocztę Polską z uwagi na źle wpisaną nazwę ulicy, niektóre ulice mają ponad 35 znaków i trudno jest je skrócić, czy ktoś z Państwa ma jakiś szablon skrótów ulic już sprawdzony? Jak sobie radzicie z adresacją PUH?
W przypadku długich nazw ulic i PUH to są dwie opcje:
- wysyłka bezpośrednio ze skrzynki eDoręczeń
- odznaczenie checkboxa adres pełny i skrócenie nazwy ulicy, np. wg Teryt w Krakowie jest ulica ul. Pułkownika Edwarda Gardy-Godlewskiego, można w opcji niepełny adres opuścić pułkownika i PUH powinien wyjść z EZD
Dziękuję za wskazówki, szkoda, że nie ma jasnych wytycznych opracowanych przez Pocztę, wiemy tylko, że nazwa ulicy ma się składać z max 35 znaków i to jesteśmy w stanie zrobić, jednakże jak poprawnie skrócić ulicę, tak, aby Poczta nam wydrukowała przesyłkę i poprawnie dostarczyła. Z poczty otrzymałam informację co do poprawnego skracania: stosowanie skrótów używanych w mowie potocznej:)