dzień dobry,
dużo poświęciliśmy czasu aby niemal wszystkie sprawy zacząć prowadzić elektronicznie ale nie przewidzieliśmy jednej rzeczy. Założona sprawa, wysyłka e-doręczeniem w trybie PUH. Poczta drukuje, dostarcza pod wskazany adres ale okazuje się że pod wskazanym adresem nie ma odbiorcy wiadomości (nie wnikam - podał zły adres, pomyłka, czeski błąd). Co robić ze zwrotem PUH? Ponieważ to są pojedyncze przypadki, narazie ustaliłem żeby kancelaria rejestrowała to jak każdy inny wpływ do urzędu (rejestracja w RPW, wydruk etykiety, skanowanie - obowiązkowo z kopertą i odkładała do składu przesyłek wpływających). Są to pojedyncze przypadki i nie widzę potrzeby zakładania kolejnego składu chronologicznego pt zwroty PUH. W metadanych, w sposobie doręczenia dodałem pozycję: zwrot PUH. Pytanie czy takie postępowanie jest akceptowalne? Kogo wpisać jako nadawcę wiadomości? Pocztę Polską? Z góry dziękuje za wszelkie sugestie
Nie łatwiej zaznaczyć “zniszczyć” przy wysyłce? Do sprawy i tak wpada EPO zwrotu.
Dokładnie tak, tańsza alternatywa:)
Informacja z Podręcznika użytkownika EZD RP:
“Jeżeli otrzymany zwrot listu PUH stanowi element sprawy elektronicznej, należy zarejestrować go w odpowiednim składzie chronologicznym. W tym celu należy włączyć opcję Rejestracja w składzie chronologicznym, klikając znajdujący się przy niej suwak. Następnie należy wskazać typ składu, wybierając odpowiednią pozycję z listy rozwijanej.”
oczywiście że łatwiej ale nie zawsze pracownik wybierze tą opcję. dlatego tych zwrotów jest bardzo mało
Zniszczyć? Przy postępowaniach administracyjnych i podatkowych musisz mieć w aktach fizyczny list, który nie został doręczony ze stemplami o datach awiz i informacją o niepodjęciu pisma w terminie
W sprawie prowadzonej elektronicznie nie widzę potrzeby skanowania zwykłego zwrotu, gdy EPO zawiera wszystkie dane. Osobiście nie prowadzę spraw tego typu i mogę się mylić.
nawet jeśli jest elektronicznie prowadzona sprawa w postępowaniach podatkowych albo takich gdzie ważna jest data odbioru to list musi być w aktach sprawy. PUH jednak w większości przypadków jest stosowany do formy tradycyjnej czyli papierowej
Można odkładać do składu przesyłek wpływających
A czy ktoś korzystał, przy sprawach prowadzonych elektronicznie, z opcji “zniszczyć” zamiast “zwrócić do nadawcy”?