Co należałoby zrobić w programie EZD z listami PUH, które zostały wysłane ale nie doręczone( list został awizowany, adresat nie odebrał przesyłki w terminie- wrociła do nadawcy). w jaki sposób z poziomu kancelarii zanotować fakt zwrotu takiej korespondencji? W jakim składzie chronologicznym ja zarejestrować? Czy jako RPW? Nadmienię, że bez otwierania koperty nie ma możliwości sprawdzenia jaki jest nr RKW/czego dotyczy sprawa.
A po co rejestrować? Taki zwrot jest już odnotowany w EZD. Przecież wróciło EPO z Poczty Polskiej z informacją, że nastąpił zwrot do nadawcy. W kopercie jest wydruk oryginalnego dokumentu PDF, który jest zapisany w EZD. Więc komplet:
- oryginalny wysłany dokument
- potwierdzenie zwrotu
jest w EZD.
Wg mnie taka zwrotka nadaje się do niszczarki, albo jako materiał szkoleniowy wewnętrzny jak wygląda przesyłka PUH, bo jeszcze mnóstwo ludzi nie rozumie czym PUH tak naprawdę jest
Tak naprawdę to w sytuacji posiadania EZD domyślną opcją w przypadku braku doręczenia powinno być zniszczenie przez Pocztę, a nie zwrot. Zniszczenie jest zresztą tańsze niż zwrot takiej bezużytecznej koperty.
Też własnie się nad niszczeniem zastanawiamy. U nas jest jeszcze bałagan poniewqaż wszystkie lisyty wysyłane z oddziałów sa zwracane do “centrali” a tu nawet jako zwrot nie da się zarejestrować, ponieważ wysyłka była robiona z innego oddziału korespondencji wychodzącej.
NHelpdesk doradził aby zrobic zastępstwa za pracowników innych oddziałów co jest mocno kontrowersyjne ale i to nie pomaga, poniewz przy próbie rejestracji pojawia się błąd: "Nie znaleziono koperty lub korespondencja wysłana w inny sposób”
A teraz jeszcze dostałem odpowiedź : Rozwiązanie na teraz to zarejestrowanie takiego zwrotu jako wpływ.
quiris czy możesz napisać gdzie ten zwrot jest odnotowany w EZD ?
To są dowody biznesowe: https://youtu.be/pcE9dNeFYh8?si=iQwHDtrLklWD4JmA&t=469
(plik XML wystawiony przez Pocztę Polską).
A dlaczego nie mozna otworzyć koperty? Moim zdaniem powinno się zarejestrować jako wpływ i zwrot i przyjąć, albo do nowego składu, albo do składu ZPO.
Musi zostać ślad listu, który wrócił. Nie mozna go po prostu zniszczyć.
Mozna w przyszłości zaznaczać zniszczenie listu.
Można otworzyć. Przecież nie napisałem, że nie można. Tylko po co?