Obsługa korespondencji wychodzącej

Czy ma ktoś odpowiedź na to co zrobić podczas wysyłki gdy np. zatwierdziliśmy list i nie zauważyliśmy że zamiast poleconego był zaznaczony zwykły i chcemy to poprawić? Lub chcemy zmienić format bo omyłkowo zamiast S kliknęliśmy M? Na pierwszy rzut oka gdy przesyłka ma już status wysłanej system chyba nie daje pracownikowi kancelarii możliwości korekty? Czy może jednak jest możliwość korekty tylko jest to na tyle nie intuicyjne że nieliczni to odkryli? :wink:

Dzień dobry,
można zmienić jedynie format, natomiast rodzaju listu nie. Pozostaje anulowanie i ponowna rejestracja przesyłki. :blush:

@Dominika Niestety takiej odpowiedzi się spodziewałem. Przez co z mojej perspektywy jako zwykłego użytkownika, uważam EZD RP za system perfekcyjnie nie dopracowany właśnie w takim prostym codziennym użytkowaniu.

Jak najbardziej rozumiem.
To nie jest jedyny mankament.
Walczymy dalej :wink:

podziel się proszę jakie inne mankamenty widzisz?

Choćby bardzo rozwinięty temat walidacji korespondencji PUH mocno wskazuje na niedostosowanie systemu do potrzeb wysyłki dokumentów.
Choćby brak możliwości edycji kontaktu z osoby fizycznej na firmę i odwrotnie, trzeba ponownie wprowadzać kontakt.
Choćby schowanie drukowania dekretacji do spraw papierowych w wersji B.
Choćby znikanie wpływów, zadań czy zawieszonych spraw w czeluściach przestrzeni, bądź ich dublowanie.
To takie na szybko.
I wiele innych wątków poruszanych tutaj na forum.
To bardzo dużo na system, który powinien być dostosowany do nas w kierunkowej pracy. Nie odwrotnie.

Zgadzam się z @Dominika że te ,mankamenty" to właśnie gro poruszanych tutaj na forum wątków. Mając na uwadze fakt, że jednak jest to autorski system NASK-u i że przecież nie będzie on kalką EZD PUW to mimo wszystko ja jako użytkownik który przesiadł się w PUW na RP tym bardziej zauważam w codziennym użytkowaniu niedociągnięcia RP. To np. wątki które sam tu poruszałem jak choćby wręcz kosmetyczna możliwość wyboru aktywnych checkboxsów podczas rejestracji, czy sprawne wyszukiwanie dokumentów, czy ten temat w którym piszemy, przecież ta obsługa korespondencji jest niedopracowana.

Niestety wielu dobrych/korzystnych dla użytkownika/ rozwiązań z PUW nie przeniesiono - miejmy nadzieję, że jeszcze - do RP

Absolutnie zgadzam się z @Dominika Jest masa niedociągnięć przez które koordynatorzy kilka miesięcy po wdrożeniu ciągle muszą tłumaczyć oczywiste rzeczy, szczególnie w instytucjach niebędących urzędami. Tu charakter pracy jest trochę inny. U nas jednym z większych problemów jest nagminne zamykanie pism “zwykłym zakończeniem”, którego szczerze nienawidzę. Kilka razy w tygodniu biegam po pracownikach i tłumaczę żeby tego nie używali, ale oni ciągle w to klikają. NASK miał w pewnym momencie dać opcję do wyłączenia przez administratora tej funkcji ale jakoś nie widzimy tego w aktualizacjach.Stworzyli coś co administracyjnie i w archiwistyce nie istnieje i duża część pracowników, już nie tylko u mnie, ma z tym problem.

W EZD PUW też to jest upierdliwe, ale tam można poradzić sobie arkuszem stylów CSS.