Wysyłka PUH - oryginał z podpisem elektronicznym czy z uwierzytelnieniem, czy z weryfikacją podpisu

Dzień dobry.

Proszę o pomoc we wskazaniu prawidłowej ścieżki postępowania. Artykuł 47 Ustawy o doręczeniach elektronicznych w przedmiocie wysyłki sposobem PUH (publiczna wysyłka hybrydowa) mówi:

Art. 47. [Obowiązki operatora wyznaczonego w zakresie przekształcenia dokumentu elektronicznego w przesyłkę listową]

1. W ramach przekształcania, o którym mowa w art. 46 ust. 1, operator wyznaczony zapewnia:

1) wykonanie z należytą starannością i jakością techniczną wydruku dokumentu elektronicznego, zgodnie z minimalnymi wymaganiami określonymi na podstawie art. 48, umożliwiającego adresatowi zapoznanie się z treścią korespondencji bez konieczności weryfikacji tej treści z dokumentem elektronicznym;

2) zgodność treści wydrukowanego dokumentu elektronicznego oraz dokumentu zawierającego wynik weryfikacji podpisu lub pieczęci elektronicznej z treścią odpowiadających im dokumentów elektronicznych.

2. Wykonane przez operatora wyznaczonego wydruki dokumentów, o których mowa w ust. 1, mają moc zrównaną z mocą dokumentów, z których zostały wykonane.

W uwagi zwłaszcza na wyszczególniony wyżej punkt, w tym przypadku należy z jednostki wysyłać przy użyciu PUH w EZD:

1. samo pismo jako naturlany dokument elektroniczny z podpisem elektronicznym,
  2. czy wersję pisma z uwierzytelnieniem podpisu lub pismo jako oddzielny plik, a uwierzytelnienie jako oddzielny plik,
  3. czy pismo jako oddzielny plik i raport z weryfikacji podpisu na nim jako oddzielny plik?

To jest jedyna prawidłowa opcja.

1 polubienie

Dorzuci Pan słowo wyjaśnienia dlaczego własnie tak? :slight_smile: By właśnie wydawało mi się to oczywiste, ale ktoś zasiał u mnie wątpliwość tym artykułem 47.

Znalazłam jednak także Art. 46:

Art. 46. [Procedura przekształcenia dokumentu elektronicznego w przesyłkę listową w ramach świadczenia publicznej usługi hybrydowej]

1. Operator wyznaczony, świadcząc publiczną usługę hybrydową, przekształca dokument elektroniczny nadany przez podmiot publiczny z adresu do doręczeń elektronicznych w przesyłkę listową w celu doręczenia korespondencji do adresata. Przekształcenie odbywa się w sposób zautomatyzowany, zapewniający ochronę tajemnicy pocztowej na każdym etapie realizacji usługi.

2. Operator wyznaczony zapewnia potwierdzenie daty i czasu wykonania czynności przekształcenia dokumentu elektronicznego.

3. Do zawartości przesyłki listowej, o której mowa w ust. 1, operator wyznaczony dołącza wydruk dokumentu zawierającego wynik weryfikacji podpisu lub pieczęci elektronicznej albo potwierdzenie, że integralność oraz pochodzenie dokumentu elektronicznego od podmiotu publicznego zostały zapewnione z wykorzystaniem środka identyfikacji elektronicznej.***

4. Jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej, dniem nadania korespondencji w ramach publicznej usługi hybrydowej jest dzień odebrania dokumentu elektronicznego przez operatora wyznaczonego. Operator wyznaczony niezwłocznie w sposób automatyczny wystawia dowód odebrania korespondencji.

I właśnie z ust. 3 wynika, że aktualne wydruki PUH spełniają wymóg przy dołączeniu jedynie naturalnego dokumentu elektronicznego i to wystarczy, bo dołączają “potwierdzenie, że integralność oraz pochodzenie dokumentu elektronicznego od podmiotu publicznego zostały zapewnione z wykorzystaniem środka identyfikacji elektronicznej”.

W żadnym ze znanych mi przypadków Poczta jednak nie dołączała “wydruk dokumentu zawierającego wynik weryfikacji podpisu lub pieczęci elektronicznej” jakb idąc na łatwiznę i wybierając potwierdzenie integralności.

Zakładm jednak, że dołączenie jako oddzielnego pliku uwierzytelnienia podpisu lub weryfikacji podpisu błędem nie będzie? Za to błędne na pewno będzie wysłanie pisma z integrowanym uwierzytelnieniem (jako, że nie ma na nim podpisu elektronicznego)?

Nas jako wysyłających dotyczy art. 46, Pocztę art. 47. My wysyłamy oryginał - pismo w postaci naturalnego dokumentu elektronicznego, przekształceniem go w papier zajmuje się Poczta

W procedowanym projekcie: https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12401303 jest już wprost zapisane, że Poczta Polska nie będzie mogła iść na łatwiznę:

w art. 46:
a) ust. 3 otrzymuje brzmienie:
„3. Do zawartości przesyłki listowej, o której mowa w ust. 1, operator wyznaczony dołącza:
1) wydruk dokumentu zawierającego wynik weryfikacji podpisu elektronicznego albo pieczęci elektronicznej,
2) potwierdzenie, że integralność oraz pochodzenie dokumentu elektronicznego od podmiotu publicznego zostały zapewnione z wykorzystaniem środka identyfikacji elektronicznej.”,
b) po ust. 3 dodaje się ust. 3a–3c w brzmieniu:
„3a. Wydruk, o którym mowa ust. 3 pkt 1, zawiera informację, o wyniku weryfikacji:
1) podpisu elektronicznego ze wskazaniem daty złożenia podpisu oraz imienia i nazwiska osoby, która go złożyła, albo
2) pieczęci elektronicznej ze wskazaniem daty opatrzenia dokumentu tą pieczęcią.
3b. Weryfikacji podpisu elektronicznego albo pieczęci elektronicznej, o których mowa w ust. 3, dokonuje operator wyznaczony.
3c. W przypadku negatywnego wyniku weryfikacji, o której mowa w ust. 3a, operator wyznaczony zwraca przesyłkę listową do nadawcy.”;

1 polubienie

Oczywiście, że nie będzie to żaden błąd. Po prostu dodatkowy zbędny papier, za który zapłacicie więcej pieniążków Poczcie :slight_smile: Pytanie, jak to się ma do art. 44 ust. 3 ustawy o finansach publicznych:

1. Wydatki publiczne powinny być dokonywane:
  1. w sposób celowy i oszczędny, z zachowaniem zasad:
    a) uzyskiwania najlepszych efektów z danych nakładów,
    b) optymalnego doboru metod i środków służących osiągnięciu założonych celów;
  2. w sposób umożliwiający terminową realizację zadań;
  3. w wysokości i terminach wynikających z wcześniej zaciągniętych zobowiązań.
2 polubienia

Generalnie wszystko rozumiem. Mam jednak nadal małe wątpliwości. :slight_smile:

Bo jak zachowa się Poczta jeżeli wyślę moje pismo ale bez podpisu elektronicznego? Bo się załóżmy zagapiłam. Wróci do mnie powiadomienie o niewysłaniu PUH z względu na brak podpisu?

Dziś właśnie wpłynęło do nas pismo przesłane z Urzędu PUH-em (nie wiem czemu PUH, ale ok) i nie ma na tym piśmie nawet adnotacji autora, że pismo zostało podpisane elektronicznie (my na naszych nanosimy taki zapis, bo jak wiadomo EZD sam tego nie robi). Ot takie pismo z imieniem i nazwiskiem autora na końcu. Przecież ja jako odbiorca nie mam zielonego pojęcia czy ono w ogóle zostało podpisane.

Poczta przepuszcza pliki bez podpisu elektronicznego? Czy bez podpisu by nie wysłało, a po prostu autor nie naniósł adnotacji?

Tysiące pytań bez odpowiedzi :smiley: