Słuchajcie jak to u Was wygląda ? Czy macie jakieś systemy - aplikacje w którym interesant może sobie samodzielnie potwierdzić - mając identyfikator dokumentu - że wydruk dokumentu podpisanego elektronicznie - PUH - jest rzeczywiście autentyczny i pochodzi z danego organu?
Np poprzez jakieś kody QR ?, linki do weryfikatorów itp ???
Jak to u Was wygląda ?
Pozdrawiam
Dzień dobry,
najprościej jest dokładać plik uwierzytelnienia podpisu elektronicznego do pliku podpisanego (w Raporcie z podpisu są wszystkie potrzebne informacje dot. urzędu i podpisującego).
Nie pamiętam czy operator pocztowy, podczas drukowania przesyłki w usłudze PUH, wykonuje to działanie automatycznie.
Miłęgo dnia,
Tomasz Skwarka
Tak tak to wiem - ale pojawiają się głosy, że to rozwiązanie nie jest wystarczające, z uwagi na to, że nie pozwala na samodzielne sprawdzenie autentyczności pisma przez stronę – nie zawiera np. linku, kodu, identyfikatora czy odnośnika do weryfikatora, nie wskazuje konkretnego mechanizmu, za pomocą którego można sprawdzić, czy dane pismo faktycznie zostało podpisane przez tę osobę oraz może być łatwe do podrobienia. Stąd moja wątpliwość
Idąc tym tokiem myślenia, to trzeba by było u grafologa sprawdzać każdy podpis i pieczątkę dla pism w wersji papierowej.
Do PUH dodawane jest potwierdzenia pochodzenia z instytucji, wystawione przez pocztę polską, pismo z instytucji i uwierzytelnienie (trzeba je samodzielnie wygenerować do akt sprawy).
Powinna być możliwość dodania zakładki do pism z szablonu, która uzupełniała by się identyfikatorem tożsamym z identyfikatorem na uwierzytelnieniu.
Ja to wiem - ale Sądy w księgach wieczystych już niekoniecznie stąd moja wątpliwość jak można by to rozwiązać - bo w przypadku PURDE nie ma tematu - jest oryginalny plik i można go zweryfikować…