Potwierdzenia przesyłek PUH

To jakiś absurd. Potwierdzenie odebrania przesyłki to jakis programistyczny bełkot na 197 stron.
Ja wiem że to przychodzi z Poczty, ale nie mozna zrobić jakiejś cwizualizacji tego?
Przeciez nie powiem ludziom żeby to drukowali do spraw papierowych.

Tam najwięcej miejsca zajmuja jakieś dane biometryczne. Prosi się o wizualizatora, tyle, że wartość dowodowa ma oryginał w XML. Więc wydrukować to owszem coś sobie mozna, ale na wydruku musi być info gdzie znajduje się oryginał.

Ale potwierdzenie odbioru powinno zwrócić informacje kto i kiedy odebrał przesyłkę, a tego nie ma. To co mi po takim potwierdzeniu.

Napisałem prosty program do tworzenia raportu PDF z plików xml. Program jest we wczesnej fazie rozwoju, na ta chwilę obsługuje EPO PUH dla przesyłek doręczonych i zwrotów awizowanych.

Oczywiście wizualizacja nie ma żadnej mocy dowodowej, ale tworzy spójny raport z wszystkimi potrzebnymi informacjami, oraz dekoduje i wyświetla obraz podpisu jaki składany jest przed odbiorcę przesyłki na tablecie listonosza.

Na stronie https://github.com/tomkolp/e-doreczenia-wizualizacja-EPO można zapoznać się kodem źródłowym, oraz pobrać program. Licencja pozwala na darmowe użytkowanie komercyjne.

Wysyłka PUH realizowana z poziomu sprawy w EZDR RP?

„Błąd wewnętrzny e-Doręczenia błąd po stronie e-Doręczeń (action:https://uaapi-ow.poczta-polska.pl/api/v3/ADRES EDORĘCZEŃ/drafts/send, responseContent: [{“error”:“UAAPI0001”,“error_description”:“Błąd walidacji pola: street - Brak wymaganego pola”,“messageId”:“NR PRZESYŁKI”}], exception.Message: Błąd walidacji pola: street - Brak wymaganego pola”
Czego może być to przyczyną? problem zgłoszony do NASK 02.01.2025 ale odzewu brak

Problem dotyczy braku ulicy w miejscowości. Mieliśmy taki problem, ale został naprawiony pod koniec listopada 2024. Jaka wersja EZD RP?

U nas mamy wersję 21.1.5

My mamy tą sama wersję i błąd już nie występuje. Ulica jest w tej miejscowości? Może ktoś nie wybrał z podpowiedzi ulicy tylko wpisał błędnie ręcznie?

Ten błąd wyszedł w niejednej przesyłce dlatego myślałem, że to problem po stronie EZD RP, ale skoro został poprawiony i na takiej samej wersji w innej jednostce nie występuje muszę przy następnej wysyłce dokładnie sprawdzić jak wypełnione są dane w kontakcie.

Ja mam trochę inne pytanie ale tez w tematyce “E-doręczeń”. Jak wysyłacie dokumenty przez PUH to wysyłacie taki dokument z uwierzytelnianiem?

Nie ma takiej potrzeby, sam podpisany dokument w formacie PDF wystraczy. Poczta sama dołącza uwierzytelnienie

1 polubienie

Gdyby ktoś miał podobny błąd przy wysyłce proszę sprawdzić w konfiguracji podmiotu w KUiP czy jest podany adres jednostki, u nas jak się okazało nie było go i to powodowało problem.

Dzięki Łukasz za info :wink: pozdrawiam

• Element listy

No własnie, dla przesyłek PURDE jest OK. są generowane pliki pdf a dla PUH plik xml i też mam takie pytanie co włożyć do akt sprawy w postaci papierowej??

Nie do końca to prawda. Poczta Polska tylko potwierdza integralność dokumentu z dokumentem, który otrzymali elektronicznie, ale nie ma tam mowy o podpisie i jego uwierzytelnieniu.

Nie jest prawdą, to co napisałaś. Ustawa wyraźnie mówi:

Art. 46. [Procedura przekształcenia dokumentu elektronicznego w przesyłkę listową w ramach świadczenia publicznej usługi hybrydowej]

1. Operator wyznaczony, świadcząc publiczną usługę hybrydową, przekształca dokument elektroniczny nadany przez podmiot publiczny z adresu do doręczeń elektronicznych w przesyłkę listową w celu doręczenia korespondencji do adresata. Przekształcenie odbywa się w sposób zautomatyzowany, zapewniający ochronę tajemnicy pocztowej na każdym etapie realizacji usługi.
  2. Operator wyznaczony zapewnia potwierdzenie daty i czasu wykonania czynności przekształcenia dokumentu elektronicznego.
  3. Do zawartości przesyłki listowej, o której mowa w ust. 1, operator wyznaczony dołącza wydruk dokumentu zawierającego wynik weryfikacji podpisu lub pieczęci elektronicznej albo potwierdzenie, że integralność oraz pochodzenie dokumentu elektronicznego od podmiotu publicznego zostały zapewnione z wykorzystaniem środka identyfikacji elektronicznej.
  4. Jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej, dniem nadania korespondencji w ramach publicznej usługi hybrydowej jest dzień odebrania dokumentu elektronicznego przez operatora wyznaczonego. Operator wyznaczony niezwłocznie w sposób automatyczny wystawia dowód odebrania korespondencji.

Oczywiście pytanie zasadnicze brzmi, czy Poczta Polska faktycznie dołącza wynik weryfikacji podpisu, bo w kwietniu 2024 nie robiła tego. Mam zwrotkę z tego miesiąca i tam jest tylko informacja o integralności. W tym wypadku odpowiedzialność ciąży na Poczcie Polskiej. Natomiast dokument, który wysyłamy PUH-em musi być oryginałem podpisanym elektronicznie, a nie jakiś wydruk PDF z tabelką z uwierzytelnieniem

Jak kogoś temat interesuje, to również wyrzeźbiłem wizualizatora dowodów EPO PUH.

Trochę inne podejście, od tego który zaproponował kolega wyżej.

Dwa pliki py:

1. WizualizatorEPO.py skanuje wszystko co jest w bieżącym folderze i podfolderach w zakresie obecności plików xml. Jeśli znajdzie konwertuje do plików HTML, które otwieramy w przeglądarce i możemy sobie wydrukować lub wydrukować do pliku PDF.

2. WizEPOFlask.py to skrypt gotowa aplikacja Flask do uruchomienia na serwerze w formie formularza, który służy do wrzucenia XML-a na serwer w celu przeparsowania i wyplucia kodu html do wydrukowania lub wydrukowania do pliku PDF,

Nie publikuje żadnych exeków, bo temat do ogarnięcia dla administratorów w urzędzie, którzy dadzą radę sobie ze źródełka zrobić to co będą chcieli.

Bardzo ładnie i schludnie podoba mi się pomysł z tabelką i zmniejszeniem rozmiaru podpisu.

1 polubienie