Będąc właścicielem sprawy udostępniłam ją z prośbą o wkład własny do osoby B. Osoba B dołączyła wkład własny, zatwierdziła go i dodała do sprawy. Zakończyła zadanie. Mimo, że wkład jest dołączony do akt sprawy, widzę go u siebie to podczas zaznaczenia check-boxa przy tym dokumencie w prawym menu NIE POJAWIA się opcja wyślij. Co robię źle? Jak mogę to naprawić. Jedynie przy opcji DUPLIKUJ mogę ten zduplikowany plik wysłać. Zaznaczę, że mam najnowszą wersję EZD RP Wersja: 21.7.7
Proszę o pomoc
Dzień dobry,
co do zasady wkład własny nie powinien podlegać dalszej obróbce. Jest informacją cząstkową = wkładem, na podstawie, której referent sprawy powinien przygotować informację finalną.
Po zatwierdzeniu - wkład własny staje się “tylko do odczytu”, bez możliwości dalszej obsługi.
Miłego dnia,
Tomasz Skwarka
Dziękuję za informację. Ma to sens. Pracuję nad procesem w jednostce, który działa tak, że osoba prowadząca sprawę niejako ją “obsługuje” technicznie, a wkład merytoryczny robi inna osoba. Spróbujemy nieco innym sposobem - współdzielenia sprawy. Pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry,
nie bardzo rozumiem podziału pracy na obsługę "techniczną i “merytoryczną”.
Czy może Pańi opisać ten proces? Wydaje mi się, że tu może się kryć pewna “zagadka”.
Tomasz Skwarka
Instytucja to uczelnia. Pracownik biura rektora jest właścicielem sprawy. Udostępnia ją rektorowi, który dodaje własną podpisaną podpisem kwalifikowanym decyzję. Decyzja ma być wysłana przez biuro rektora do odbiorcy. Czyli biuro rektora jest wspomnianą niejako ‘‘techniczną’’ obsługą, obsługuje merytoryczny wkład wyższej rangą osoby.
OK, po części już rozumiem schemat obiegu.
Kto przygotowuje treść Decyzji? Sam Rektor czy pracownik Biura Rektora?
Najczęściej sytuacja wygląda nastepująco (tu fragment infografiki dla Uczelni)
W opisywanym przeze mnie przypadku to Rektor sam przygotowuje treść i ją podpisuje.
Czy to infografika z konkretnej uczelni czy dokumentacji NASK dla uczelni? Nie widziałam jej? czy mogę prosić o namiary jeśli to NASKowa? Z góry bardzo dziękuję
To infografika własna stworzona przeze mnie dla Uczelni.
Niestety NASK nie ma (jeszcze) dobrodziejstwa mapowania procesów w instytucjach. To każdy podmiot wykonuje samodzielnie.
P.S. Macie Państwo ciekawy przypadek, że Rektor (członek kierownictwa) samodzielnie tworzy dokument i go podpisuje. Zwykle projekt dokumentu (o zadanej treści) tworzy pracownik a Rektor ma tylko podpisać
Tomasz Skwarka
To dlatego nic nie znalazłam Przesłane przez Pana rozwiązania brzmią bardzo logicznie. Dziękuję za udostępnienie. Obecnie projektuję dla uczelni procesy i szukam najlepszych rozwiązań na ich obsługę w EZD RP, nie wnikając już w “specyfiki”
Czekam na dział wsparcia dla Uczelni przy NASK
Dużo informacji znajdzie Pani w normatywach kancelaryjnych tj. “Instrukcji kancelaryjnej” instytucji jak również rożnych “Procedurach zarządzania dokumentacją” (w tym “Polityce rachunkowości”, “SZBI” itp.).
Już same hasła klasyfikacyjne a ponadto ich uszczegółowienia jak również różne charakterystyki danych (ze wspomnianych “Procedur […]”) opiszą Pani obiegi pism.
Warto zwrócić uwagę w jakich klasach tworzy się sprawy a w jakich nie. W ilu egzemplarzach sporządza się pisma. Czy egzemplarze są równorzędne sobie czy podrzędne. Gdzie się odkłada pisma, kto jest referentem i jak odbywa się archiwizacja.
Czasami można się zdziwić jak się człowiek wczyta w przepisy bo proces może wyjść bardzo złożony i obejmować kilka klas JRWA a nawet sposobów załatwiania i liczbę egzemplarzy
P.S. Jak zmapujecie obiegi dokumentów - to będzie to duży krok do zarządzania procesowego w ogóle (potem dołożycie do tego zarządzanie zasobami, środkami, czasem i ludźmi itp…) .
Kiedyś chyba SGH chciał pełnić rolę takiego Koordynatora dla uczelni posiadających EZD RP ale nie wiem jak ten pomysł się skończył.
NASK sam z siebie chyba też nie dokończył tworzenia takiego Zespołu u siebie.