Współdzielenie sprawy

Czy istnieje możliwość dodania osobie wskazanej do współdzielenia sprawy z opcją edycji, uprawnienia do jej zakończenia?

Elizo,

funkcja działa tak, jak opisano ją w podręczniku: **https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/wspoldzielenie-spraw/. Jeśli zaproszę kogoś do współdzielenia sprawy z opcją edycji, to ta osoba współdzieli ze mną sprawę, ale nie może kończyć sprawy, bo nie jest jej właścicielem.

[Wersja: 19.7.54]

Dobry wieczór,

zauważyłem, że w przypadku współdzielenia sprawy - osoby z którymi ją współdzielę mają ograniczone możliwości działania.
Uważam, że powinno się nieco rozszerzyć (z zachowaniem rozsądku :wink: ) katalog funkcjonalności np. o możliwość wpisywania do rejestru, pobierania akt sprawy czy dodawania wyróżników itp. czynności, które nie są “krytyczne” dla głównego prowadzącego i faktycznie dają możliwość współpracy na sprawie.

Zwracam uwagę, że w Podręczniku EZD RP
Współdzielenie spraw – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP
jest zawarta ciekawa informacja i możliwościach działania osób zaangażowanych - tymczasem okazuje się, że nie do końca tak jest…

@Julitabj Może w nowej wersji systemu EZD RP nr 20 warto wprowadzić takie rozszerzenie?

Dziękuję i miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka

Cześć, w przypadku współdzielenia sprawy nie można się z niej samemu “odpiąć”. Czy jeśli chcę mieć taką opcję (odpięcia się z czyjejś sprawy) to powinnam być “dodana” do sprawy z “udostępnij do wiadomości”?
Pozdrawiam!

Dzień dobry,

osoba zaproszona do współdzielenia sprawy - nie może samodzielnie “wyłączyć (się)” takiego współdzielenia. Dostęp odbiera właściciel sprawy (ten, który nadał dostęp).

P.S. Osoba zaproszona nie może również zakończyć sprawy - ta czynność zarezerwowana jest tylko dla właściciela.

Dziękuję i miłego dnia,
Tomasz Skwarka

Dzień dobry,
dzięki za odpowiedź, ale nadal nie wiem, jak zaprosić kogoś do sprawy, ale go “nie uwiązać”. Rozumiem, że pozostaje tylko opcja udo do wiadomości?

Dobry wieczór,

tak - pliki ze sprawy można udostępnić.
Zwracam jednak uwagę, że jeśli w sprawie pojawią się nowe elementy (pliki) - one nie doskoczą (automatycznie) do udostępniania. Na szczęście funkcja “doudostępniania” plików chyba pojawi się w 20. wersji systemu.

Miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka

Szanowni,

pozwolicie, że napiszę kilka wyjaśnień odnośnie działania funkcji współdzielenia sprawy. Prowadzący sprawę - osoba załatwiająca merytorycznie daną sprawę, realizująca w tym zakresie przewidziane czynności kancelaryjne, w szczególności rejestrowanie sprawy, przygotowywanie projektów pism w sprawie, dbanie o terminowość załatwienia sprawy i kompletowanie akt sprawy. Przytoczona definicja to definicja prowadzącego sprawę dostępna w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych. Co do zasady prowadzący sprawę odpowiada za wszystko co się dzieje ze sprawą. Czasem zdarza się, że nad jedną sprawą pracuje kilka osób - dodaje pisma wpływające, przygotowuje pisma wychodzące, stąd też dwie opcje współdzielenia sprawy - tryb odczytu i edycji. Niestety ale, to prowadzący sprawę, decyduje, kiedy sprawa powinna być zakończona, stąd osoba z którą współdzielimy sprawę, nie może jej zakończyć - takie uprawnienie ma tylko prowadzący sprawę, aby osoba/osoby z którą współdzielimy sprawę nie spłatała nam psikusa i nie zakończyła wcześniej niż jest to konieczne sprawy. :wink: Proszę zwrócić uwagę, że zapraszając kogoś do współdzielenia sprawy, ta sprawa nie wyświetla się osobie, którą zaprosiliśmy do współdzielenia w Biuro>W toku, a w tym miejscu Biuro>Współdzielone. Zapraszając kogoś do współdzielenia sprawy możemy wskazać, okres do którego sprawa będzie współdzielona - szczegółowy opis funkcji znajduje się tu: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/wspoldzielenie-spraw/ Istotne jest to, że nie mogę sam się zaprosić do współdzielenia sprawy z inną osobą - mogę tylko poprosić o zaproszenie mnie do współdzielenia sprawy przez prowadzącego sprawę.

Co do zasady zapraszając kogoś do sprawy " nie uwiązujemy go" - wszystko zależy od tego w jakim trybie nadajemy dostęp do sprawy. Dodatkowo jak słusznie zauważyliście jest możliwość udostępniania dokumentów ze sprawy.

Pozdrawiam

Sebastian Czerniak