Zwykłe zakończenie

Powiedzcie proszę, czy jest możliwość ukrycia/wyłącenia opcji “Zwykłe zakończenie”? Dokumenty zamykaną tą opcją to takie dokumenty, które wyglądają jakby były “wyrzucone do kosza” i nijak nie można ich przyjąć do archiwum, a zdarzają mi się pracownicy, którzy nie wiedząc co zrobić z pismem bo skoro w sprawie robić nie trzeba to nie będą jej rejestrować i korzystają własnie z tej opcji. Instrukcja kancelaryjna nie przewiduje takiego postępowania więc nie rozumiem po co ona w ogóle jest w EZD.

Ja uczę i tłumaczę, że nawet jak nic nie będą robić to mają zarejestrować sprawę. Podpieram się definicją sprawy z IK. Mówi ona, że “przyjęcie do wiadomości” również mieści się w granicach sprawy. Poza tym trzeba co jakiś czas “poszukać” tych pism w systemie.

Systemowo mam ten problem tylko z dokumentami naturalnie elektronicznymi, bo z papierem system nie przepuszcza użytkowników.

1 polubienie

NASK ma w planach zrobienie “Zwykłego zamykania” na uprawnienie

1 polubienie

@gtrafalski dziękuję za odpowiedź. Ja też tłumaczę, jesteśmy na początku wdrożenia i jeszcze nie wyszysto jest jasne dla współpracowników. Tłumaczę im tak samo ale mimo wszystko jeszcze takie sytuacje ze zwykłym zakończeniem się zdarzają.

Czy możesz bardziej mi rozjaśnić co masz na myśli pisząc: “Systemowo mam ten problem tylko z dokumentami naturalnie elektronicznymi, bo z papierem system nie przepuszcza użytkowników.”? U mnie wszystko jest możliwe do zamkniecia w taki sposób, dokumenty elektroniczne jak i skany pism wpływających z zewnątrz.

@tomdzieg w takim razie czekam z niecierpliwością na taką funkcjonalność :slightly_smiling_face:

W IK wprowadzonym Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych jest taka definicja sprawy:

sprawa — zdarzenie lub stan rzeczy, w tym z zakresu postępowania administracyjnego, wymagające rozpatrzenia i podjęcia czynności służbowych lub przyjęcia do wiadomości;

Reasumując, uczysz bardzo dobrze :slight_smile:

1 polubienie

Jasne, w pismach wpływających jako papier przy próbie zamknięcia pojawia się taki komunikat. Może dobrze by było, żeby przy zarejestrowanych w RPW dokumentach elektronicznych też coś takiego domyślnie się pojawiało?

Nie założysz sprawy elektronicznej bez rejestracji w SCh; nie zakończysz pisma jako NAS wskazując klasę elektroniczną

A tak to rozumiem, my mamy niewiele klas prowadzonych elektronicznie i akurat te pisma które są zamykane przez “zwykłe zakończenie” są w klasach papierowych. Cóż, czekam w takim na aktualizację pozwalającą wyłączyć to uprawnienie i tłumaczę dalej zasady rejestrowania pism :slightly_smiling_face:

tomdzieg, to jest widok jeszcze przed rejestracją sprawy. Nie zamkniesz zadania Przekazanie z RPW jeżeli wpływ był papierowy, za to jeżeli jest to e-mail - można.