Dokument został zarejestrowany w sprawie elektronicznej, a w związku z tym, że miał formę papierową trafił do składu chronologicznego. Okazało się jednak, że oryginał tego dokumentu powinien trafić do innego wydziału do sprawy papierowej. Dokument został wyrejestrowany ze składu (na ikonce jest czarne S) celem przekazania do sprawy prowadzonej papierowo. Teraz jednak jak chcę zamknąć swoją sprawę elektroniczną system nie pozwala mi tego zrobić informując, że mam pismo do oddania do składu chronologicznego.
Aktualizacja akt sprawy (pierwsza opcja pod klawiszem Akcje) powinna pomóc, bo zaktualizuje czarną literkę S przez co odblokuje możliwość zamknięcia sprawy.
Pomogło. Czarne S znikło. Dziękuję ale nadal nie mogę Zamknąć sprawy ponieważ pojawia się komunikat: Istnieją dokumenty, których nie ma w składzie chronologicznym
Dobry wieczór,
proszę zobaczyć czy:
- czegoś przypadkiem nie wypożyczono ze sprawy;
- system nie znajduje w sprawie jakiś innych dokumentów/pism, które uważa, że powinny trafić do Składu. Trzeba zwrócić uwagę również na notatki służbowe, opinie oraz uwierzytelnienia i raporty z podpisów elektronicznych;
- nie ma żadnych pism, które miały trafić do Składu pism wewnętrznych/wytworzonych/wychodzących itp.
- czy odświeżono sprawę (przycisk “odśwież”) i zaktualizowano akta sprawy (przycisk “Akcej” → “zaktualizuj”).
Być może któryś z ww. elementów blokuje zakończenie sprawy.
Miłego weekendu,
Tomasz Skwarka
W aktach sprawy są tylko 2 dokumenty. Pierwszy dokument z RPW, który został wyrejestrowany ze składu chronologicznego (na dolnej belce w zakładce SKŁADY mam informację wyrejestrowany). Przy piśmie z RPW literka S jest szara.
Drugie pismo było dodane z dysku i nie było rejestrowane w składzie więc przy nim też jest szara literka S.
Gdy po wyrejestrowaniu pisma z RPW ze składu chronologicznego zrobiłam Aktualizuj akta sprawy to przy piśmie z RWP literka S zrobiła się szara.
Wielokrotnie Aktualizowałam akta sprawy i Odświeżałam i mimo to gdy próbuję Zakończyć sprawę pojawia mi się komunikat “Istnieją dokumenty, których nie ma w składzie chronologicznym”.
na której wersji pracujecie?
u nas również pojawiał się ten błąd, ale na wersji 19.7.42 został już wyeliminowany
Na teście mamy
Wersja: 19.7.51
hmm… to faktycznie słabo.
Dzień dobry,
jeśli pismo zostało wyrejestrowane ze składu na potrzeby prowadzenia sprawy papierowo? Jeśli tak to system zadziałał prawidłowo.
Jeśli wyrejestrowaliśmy pismo na potrzeby prowadzenia sprawy papierowo, to następnie przerejestrowujemy sprawę elektroniczną na papierową i wtedy będzie możliwość zamknięcia sprawy. Jeśli wpływ nie powinien znaleźć się w danej sprawie należy skorzystać z opcji w prawym menu pisma - odłączenie wpływu. Jeśli dwa wydziały potrzebowały danego wpływu, należało zrobić kopię.
Dzień dobry,
mam zbliżony problem - pracownik prowadzący sprawę elektroniczną wyrejestrował pismo ze Składu chronologicznego z zaznaczeniem opcji “na potrzeby wysyłki” (potwierdzono, że faktycznie pismo należało w oryginale przesłać do innego urzędu). Przy próbie zakończenia sprawy - system zgłasza informacją “pismo należy oddać do Składu”).
Skoro pismo jest wyrejestrowane to już nie powraca do Składu (takie działanie miałoby miejsce w przypadku wypożyczenia pisma).
Z prośbą o podpowiedź co robić.
P.S. Sprawdzono, że pracownik faktycznie użył wyrejestrowania a nie wypożyczenia.
Dziękuję i miłego dnia,
Tomasz Skwarka
Błąd dotyczący braku możliwości zamknięcia sprawy, gdy pismo zostało wyrejestrowane ze składu na potrzeby wysyłki jest nam znany i już został naprawiony w wersji 19.7.42
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Jednocześnie zmartwiło mnie to, że my mamy na produkcji wersję: 19.7.51.
Czy to możliwe, że błąd znów się pojawił czy raczej my coś źle robimy?
Dziękuję i miłego weekendu,
Tomasz Skwarka