Zawieszenie sprawy a odłożenie sprawy

Dobry wieczór,

czym się różni funkcjonalność “zawieszenia” sprawy od możliwości jej “odłożenia”?
W Podręczniku jest artykuł na temat tego pierwszego (nawet niedawno został zaktualizowany)
Zawieszenie sprawy – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP

Niestety nie mogę znaleźć opisu działania odkładania :wink:

Z prośbą o wyjaśnienie.

Dziękuję i miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka

Wydaje mi się, że zawieszenie sprawy dotyczy Art. 97, 98. KPA. A odłożenie sprawy nie ma żadnych dodatkowych skutków prawnych. Obie funkcje poza tym działają identycznie.

Dokładanie tak. Zawieszenie sprawy wynika bezpośrednio z KPA. Odłożenie jest przydatne, gdy np. wzywamy klienta do uzupełnienia wniosku. Na czas oczekiwania na odpowiedź możemy ją odłożyć, żeby nie mieszała się ze sprawami czynnymi. Wtedy sprawa przenoszona jest do oddzielnej zakładki. Możemy dzięki temu łatwiej ją odszukać, gdyż wiemy, że mamy w niej tylko takie sprawy.
W momencie otrzymaniu pisma z uzupełnieniem danych dołączyć je do odłożonej sprawy. Sprawa będzie normalnie znajdować się na liście spraw. Możemy tu założyć sobie filtr statusu na “odłożone”, wtedy ograniczymy liczbę wyników.
Po dołączeniu pisma do sprawy system automatycznie przeniesie nas do akt spraw, skąd będziemy mogli ją wznowić.

OK, teraz wszystko jasne.

Czy jest sens robienie w systemie dwóch identycznie działających funkcji?
Rozumiem znaczniowość typu “w związku KPA” oraz “bez związku z KPA” - liczyłem jednak, że mają one jakieś własne, tajemnicze funkcje… Hihihihi :wink:

Miłego dnia,
Tomasz Skwarka