Dzień dobry.
Zgłaszam błąd w EZD RP w wersji Wersja: 21.7.7 Wersja API: 21.7.47.
Bardzo proszę o informację jak z niego wybrnąć. Pisma zostały zarejestrowana w Urzędzie.
Poniżej załączam kroki potrzebne do uzyskania błędnej sytuacji (steps to reproduce):
Użytkownik1:
DODAJ → Plik z dysku
(wybór pliku) → ZAPISZ
checkbox przy pliku → Metadane → Zapisz
AKCJE → Przekaż Użytkownik2, DW → Użytkownik3 (z zaznaczeniem dokumentu)
Użytkownik3 (to ten, któremu przesłano do wiadomości)
Do obsłużenia → kliknięcie w obiekt
AKCJE → Zakończ (bez kliknięcia Zakończ przez osobę, której przesłano do wiadomości, sprawę można później założyć.)
Użytkownik2:
Do obsłużenia → kliknięcie w obiekt
AKCJE → Załóż sprawę
wpisanie numeru JRWA (np. 100, 621) i kliknięcie jako potwierdzenie → Zapisz
Wyświetlany jest komunikat „Obieg jest już zakończony”.
Zauważyliśmy, że gdy wszystkie osoby, które otrzymały pismo „Do wiadomości” (przez Użytkownik1) je wznowią, wówczas osoba, której przekazano pismo, może założyć na nim sprawę (AKCJE → Załóż sprawę).
Niestety numeracja jest bezpowrotnie tracona. Nie wiemy jak w systemie są te sprawy (o pomijanych numerach) oznaczane i czy będzie to problemem podczas archiwizacji.
Jest to uciążliwe. Nie wiemy jak długo pismo “Do wiadomości” ma być wznowione (lub nie zamykane). Czy należy czekać do czasu założenia sprawy czy trzeba czekać do zakończenia obiegu sprawy ?
Podobna sytuacja występuje przy próbie dołączenia pisma do istniejącej sprawy.
W opisach zmian w kolejnych wersjach, nie zauważyłem aby to zostało naprawione.
ArturH,
aby Ci pomóc podaj proszę kilka informacji:
1.Co to jest za przesyłka, którą rejestrujesz za pomocą opcji Dodaj->Plik z dysku - e-mail czy coś innego?
W jakim celu przy przekazaniu do jednej osoby, która później zakłada sprawę przekazujesz do wiadomości?
Jeśli wznowisz pismo przekazane do wiadomości u pracownika 3, to pracownik 2 może założyć sprawę i nie pojawia się informacja o zakończeniu obiegu, jednak jeśli pierwotnie zakładałeś sprawę w danej klasie z JRWA i systemu pokazywał Ci jako pierwszy wolny numer sprawy 1, to po wznowieniu pisa przez pracownika 3, możesz założyć sprawę, ale system jako pierwszy wolny numer pokaże Ci już numer 2.
Wydaje się, że chodzi kolejność wykonywanych czynności, najpierw musi być założona sprawa, a dopiero potem zakończone pismo do wiadomości, gdyż system blokuje możliwość założenia sprawy, gdy zakończony jest obieg dokumentu. Czysto teoretycznie, trzeba byłoby poczekać, aż osoba, która dostanie przekazane pismo założy sprawę, natomiast moim zdaniem powinno się dać zakończyć pismo przekazane do wiadomości i jednocześnie założyć sprawę - jedno nie powinno wpływać na drugie, tak samo powinno być w sytuacji gdy pismo które zostało zadekretowane przekazuje do pracownika, który je dołączy do sprawy już prowadzonej, a jednocześnie to pismo przekazuję do wiadomości.
Dodatkowo pojawia się drugi problem, pracownik nr 2 chce założyć sprawę pod numerem 1, tak jak pisałem wyżej niestety nie może i musi poczekać aż pracownik 3 wznowi pismo do wiadomości, dopiero może założyć sprawę, ale system jako pierwszy wolny numer w danej klasie podpowie mu numer 2 a nie 1 - dzieje się tak, jakby system blokował numer 1, zaś w spisie spraw nie ma informacji co się stało z numerem 1, jest tylko informacja o sprawie z numerem 2, która została założona.
Pojawia się tylko jedna wątpliwość, czy za każdym razem musicie przekazywać pismo do wiadomości?
Opisałem postępowanie skutkujące w mojej ocenie błędnym zadaniem w sposób najprostszy do wywołania. W środowisku testowym sprawdzałem pliki docx. W produkcyjnym są to głównie pliki pdf. To pisma zarejestrowane w urzędzie i przekazywane w pewnej ścieżce do osób merytorycznych. W trakcie obiegu przekazywanie jest połączone z przekazaniem do wiadomości innych osób, które to osoby powinny zapoznać się z treścią.
Co do pytania nr 3 to przy założeniu braku spraw w konkretnym JRWA: jeżeli po zamknięciu pisma przez pracownik3 nastąpiła próba założenia sprawy przez pracownika2 (z błędem) to po wznowieniu pisma przez pracownik3, założenie sprawy przez pracownika2 utworzy sprawę o numerze 2. Numer 1 został prawdopodobnie zajęty podczas błędu i nie ma dostępu do sprawy o tym numerze.
Nie “musimy” za każdym razem przekazywać “do wiadomości”. W urzędzie jest codziennie wiele rejestrowanych pism. Część z nich jest przekazywana do wiadomości na różnych etapach obiegu.
Ta sama sytuacja dzieje się przy zadaniu “Do akceptacji lub podpisu” w momencie zakończenia tego zadania, przy próbie założenia sprawy na źródłowym obiekcie, pojawia się ten sam błąd “Obieg jest zakończony”.
Problem zauważyliśmy tylko na wersji 21.7.7, w naszym przypadku wykonaliśmy rollback do wersji 21.5.7, pomogło.
Skrzatpolibudy, czy mogę prosić o dodatkowe wyjaśnienia/ opis jaką czynność wykonujecie? W systemie jest pismo, które wystawiacie do akceptacji lub do podpisu, a potem na tym dokumencie zakładacie sprawę - czy dobrze zrozumiałem? Wszystkie operacje wykonujecie na źródłowym dokumencie, czy przekazujecie coś do wiadomości lub wykonujecie inną akcję na tym dokumencie?
Nie do “akceptacji” tylko za pomocą AKCJE → Przekaż (na “obiekcie” a nie na pliku) z wyborem “do wiadomości” (w bocznym panelu poniżej).
Używamy wersji B z tzw. “nowym” modułem zadań.
Nie zauważyliśmy żadnych problemów, wszelkie zadania, pisma, sprawy mogły być normalnie procedowane, natomiast standardowo przy takich akcjach wykonaliśmy backup przed samym rollbackiem.