Dzień dobry,
w wersji systemu 21.7.7 pojawił się błąd dotyczący zadań, otóż po wystawieniu zadania np. do wiadomości, do akceptacji lub podpisu (z wyłączeniem zadania przekazania), a następnie jego zakończeniu, na obiekcie źródłowym (dokument z którego wystawiono zadanie) przy próbie założenia sprawy, system wyrzuca błąd “Obieg jest już zakończony”.
Ww. błąd uniemożliwia pracę na module zadań.
W naszym przypadku w rozwiązaniu problemu pomógł rollback do wersji 21.5.7
Przypadki, w których błąd się pojawia:
Przy przekazaniu (do wiadomości)
AKCJE → PRZEKAŻ → w zadaniu wybieramy suwak do wiadomości
W tym momencie pojawia się zadanie “DW” jego zakończenie powoduje pojawienie się błędu.
Przy wystawieniu zadania do pliku/ów
PLIK → Wystawianie zadania (DO AKCEPTAJI/DO WIADOMOŚCI)
Wystawiliśmy zadanie, jego zakończenie powoduje że na obiekcie, z którego wystawialiśmy zdanie nie można założyć sprawy (o ile nie wznowimy zadań u osób, które je otrzymały).
Pozdrawiam 
Skrzatpolibudy, czy możesz doprecyzować co rozumiesz jako wystawianie zadania do pliku - dodajecie plik za pomocą opcji Dodaj plik z dysku a potem na tym pliku wystawiacie zadanie do akceptacji lub podpisu, a potem jak wróci dokument chcecie założyć sprawę? Na wersji Demo EZD RP udało mi się dodać plik, wystawić zadanie do akceptacji a potem założyć sprawę.
Niezależnie czy mówimy tutaj o pliku z dysku czy z szablonu, po wystawieniu zadania a następnie zakończeniu jego obiegu (czyli wszyscy zaakceptowali i ostatnia osoba zakończyła zadanie) nie można na takim dokumencie założyć sprawy. Być może działa to na wersji demo, natomiast my pracujemy na wersji 21.7.7 z modułem zadań, tutaj ten błąd występuje.
Rozumiem, że błąd występuje. Napisałem tylko, że na wersji demo udało mi się wykonać taką czynność, bo tylko tam mogłem przetestować, co oczywiście nie oznacza że np. u Ciebie będzie działało.
Błąd został rozwiązany w wersji 21.11.11 (B).
Można zarówno zakończyć pismo “DW”, jak i podpiąć pod sprawę i nie prowadzi to do problemów z założeniem sprawy przez właściciela.
PS. w tej wersji wprowadzono też przydatną rzecz w postaci sprawdzenia w piśmie DW kto założył na nim pismo (w “Historii” trzeba znaleźć wpis “Zmieniono status wpływów”). Przy ciągle występującym błędzie w działaniu ‘wyszukiwarki dokumentów’ jest to bardzo przydatny dodatek.