Dzień dobry,
chciałabym zarejestrować korespondencję, która zostanie wysłana listem poleconym. Nie bardzo wiem jak to zrobić. Wchodzę w opcję korespondencja poza EZD jednak na liście nic mi się nie wyświetla. Próbowałam też dodać jakieś parametry w administracji i gabarytach, ale nie wiem czy zrobiłam to poprawnie. Czy może mi ktoś opisać krok po kroku jak zarejestrować taką wysyłkę bez tworzenia sprawy? Podręcznik przejrzałam, filmiki na YT również, jednak brakuje mi w nich pewnych informacji. Nie posiadamy też jeszcze żadnej umowy z pocztą polską.
Kolejność działania powinna być taka: 1. dodanie gabarytów, 2. dodanie cenników
Cenniki nie ustawione, ponieważ sugerowałam się tym, że nie mamy z nikim umowy i skąd je wziąć. Gabarytów również nie mam, też nie wiem gdzie to znaleźć.
Na teście można wpisać kwoty z ogólnego cennika dostępnego na stronach poczty. Gabaryty w Administracji można ustawić - w podręczniku jest to dobrze opisane (https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zarzadzanie-gabarytami-przesylek/)
Bardzo dziękuję za pomoc.
Czy jest możliwe, analogicznie, wysłać korespondencję przez e-doręczenia jeżeli jest to wysyłka dokumentów ze sprawy prowadzonej poza EZD? Dotyczy to głównie spraw rozpoczętych przed wprowadzeniem EZD w firmie.
elzbieta.szygulska, czysto teoretycznie jest to możliwe, jednak należałoby założyć sprawę np. prowadzoną w systemie EZD RP pomocniczo, aby wysłać dokument e-doręczeniami. Nie da się wysłać dokumentu/dokumentów e-doręczeniami bez założenia sprawy. Należy też pamiętać o przeniesieniu dokumentacji do teczki aktowej, jeśli taka spraw jest prowadzona poza EZD bo jest prowadzona w papierze.
2 polubienia