Wystawianie zadań z szablonu

Dzień dobry,

wystawiłam zadanie z szablonu, które obejmuje 3 akceptacje i 1 podpis na końcu na dokumencie dodanym z szablonu. Przy 2 akceptacji okazało się, że wystąpił błąd formalny wiec trzeba go poprawić - akceptacja została odrzucona.

Plik poprawiłam.

Moja akceptacja oraz późniejsza akceptacja nadal są odłożone w pliku to znaczy, że widać je w podglądzie pisma. Wiadomym jest to, że jeśli pismo zostało poprawione to ścieżka akceptacji musi przejść raz jeszcze od początku. Nie mogę tego zrobić gdyż wcześniejsze akceptacje są widoczne w podglądzie pisma. Teoretycznie mogę raz jeszcze go zaakceptować i wysłać do kolejnych akceptacji ale w piśmie nie odłożą się w tych miejscach, w których być powinny. Musiałam dodać raz jeszcze plik z szablonu i powtórzyć ścieżkę.

Czy jest jakaś opcja aby tego uniknąć? Czyli móc pracować na tym samym pliku bez potrzeby dodawania kolejnego pisma? Czy przy jednej odrzuconej akceptacji powinny “wyzerować” się poprzednie akceptację?

Dzień dobry,
jak najbardziej można pracować na tym samym pliku, wręcz wskazane.
Po edycji pliku znikają nam akceptacje, jednak odłożone są w historii. Akceptujemy jeszcze raz i “puszczamy” w obieg. Ponowne akceptacje powinny być również widoczne.
W historii akceptacji widać również brak akceptacji (odrzucenie), więc te po poprawie, są tam pożądane. :slight_smile:

Poniżej screen z szablonu, na którym pracuję. Oczywiście nad tym jest tekst itd.

Chodzi o to, że dwie pierwsze akceptacje (od lewej Akceptujący i akcteptujący1) zostały wypełnione wraz z akceptacją, czyli odłożone zostało nazwisko z imieniem, stanowisko oraz data akceptacji.

Gdy doszło do Akceptacji2 ta została odrzucona. Odrzucenie akceptacji odłożyło się w historii akceptacji.

Podczas poprawy pisma i jego zapisaniu nadal widniały wypełnione dwie pierwsze akceptacje.

Zaakceptowałam ponownie pismo ale taka akceptacja odłożyła się w piśmie pod pozycją Akceptacja3. Moim zdaniem w piśmie (czyli w tym co poniżej w screen) powinny one zniknąć (bo faktycznie w historii akceptacji są wszystkie akceptacje i to rozumiem) by po poprawie pisma moja akceptacja odłożyła się jako pierwsza itd.

image

Czyli z doświadczenia, nie wysyłamy ponownie do osób, które zaakceptowały, tylko już bezpośrednio do tej, która ma w kolejności, jako następna zaakceptować :wink:

Mój bezpośredni przełożony ma nie wiedzieć o poprawkach, które mogą mieć wpływ na sprawę?

W obiegu papierowym zbieram od początku podpisy wraz z pierwszą wersją dla porównania. I tutaj też tak powinno być moim zdaniem.

Wiem już na pewno, że nie da się inaczej, muszę ominąć “powiadomienie” przełożonego lub innej osoby, zależnie od odrzuconej akceptacji o zmianach w piśmie.

Dziękuje za informacje.

Przełożony ma wgląd w wersje i akceptacje dokumentu, może sobie podejrzeć.

Dzień dobry,

niestety zakładki ($), które zostaną wykorzystane (zużyte) nie szyfrują się na nowo aby pismo mogło przejść CAŁY obieg szablonem od nowa. Osoba, która (po wykonanych poprawkach w treści pisma) zaakceptowałaby plik jako 3-ia → zużyje kolejną wolną zakładkę ($). I tak właśnie stało się w Pani przypadku (tj. zużyła Pani trzeci $).

W mojej ocenie zamysł był taki, że plik nie trafi do osób, które już się akceptowały (czyli w Pani przypadku do 2-óch pierwszych) a jedynie do tej, która odrzuciła swoją akceptację i nakazała poprawki.

Przykład: (1) pracownik → (2) naczelnik → (3) Dyrektor → (3) Minister. Jeżeli Dyrektor nakaże poprawki to zwykle nie musi prosić o akceptację nowej treści pracownika i naczelnika (tj. osób nr 1 i 2). Taki zamysł oczywiście działa tylko w sytuacji gdy każda kolejna osoba w obiegu jest “coraz ważniejsza” :wink:

Wracają do Pani przypadku - zakładając, że wszystkie osoby MUSZĄ się zaakceptować pod pismem - trzeba po prostu odrzucić ten projekt pisma i stworzyć nowy i na nim zebrać od nowa wszystkie akceptacje. Starego projektu pisma - nie usuwamy ze sprawy. Musi pozostać jako dowód na podjęte działania.

P.S. Nie wiem czy programistycznie jest w ogóle możliwa opcja “cofania” zakładek ($) w MS Word.

P.S.2. Na przyszłość można by pomyśleć czy nie warto zrezygnować z zakładek ($) i zbierać akceptacje tylko w sposób systemowy i czytać je jako wpisy w kulce (A).

Miłego dnia.

Tomasz Skwarka

1 polubienie