Tworzenie zadania do podpisu na dokumencie z RPW

W jaki sposób można obsłużyć dokument, który ma nałożony numer RPW, a trzeba go podpisać elektronicznie? Aktualnie w systemie nie mogę wystawić zadania na dokumencie z RPW , system informuje, że został wybrany tylko dokument z RPW i blokuje operację.

Powinnam pobrać ten dokument i załączyć go ponownie do sprawy? Czy istnieje jakieś uprawnienie, które to umożliwi?

Dzień dobry,

pisma wpływające (posiadające nr RPW) oraz ich załączniki po zarejestrowaniu zostają oznaczone jako “tylko do odczytu” i nie ma możliwości ich dalszej edycji.
Po założeniu sprawy lub dołączeniu pisma do sprawy - należy wykonać “kopię do akt” i dalszą pracę (np. złożenie drugiego podpisu) wykonać na zduplikowanym pliku.

Więcej informacji o pracy z dokumentami skopiowanymi można znaleźć w “Podręczniku”, pod adresem:
Kopiowanie dokumentów wpływających z RPW – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP

Miłego dnia,
Tomasz Skwarka

2 polubienia

Przetestowałam sobie opcję wykonywania kopii i po skopiowaniu utworzył mi się nowy obiekt, a wewnątrz mam dokument skopiowany i on ma RPW, w związku z tym i tak nie mogę go podpisać. Czy coś tutaj robię źle?

A czym jest ten nowo utworzony obiekt? Skopiować powinno się pismo wpływające.
Czy można poprosić o fragment zrzutu ekranu?
Może to co chcemy skopiować to załącznik pisma wpływającego albo coś jeszcze innego?

Pozdrawiam.
Tomasz Skwarka

Kopia w EZD RP to mówiąc “językiem windowsowym” skrót oryginalnego dokumentu

Skopiowałam pismo wpływające, które posiada nr RPW.
Załączam zrzut ekranu ze sprawy, w której jest pismo wpływające oraz dodałam obiekt, który został utworzony w ramach skopiowania pisma wpływającego. Wskazałam na zrzucie także to, że nie można wysłać dokumentu do podpisu.

Przypuszczam, że RPW jest tylko od wpływu i przekazania do konkretnej osoby do prowadzenia.
Możliwe, że z RPW należałoby wyciągnąć ten plik do podpisu, dodać go do sprawy i wówczas przekazać do podpisu. :thinking:

Nie widzę obecnie innej metody, niż to co napisała @Dominika

Tworząc kopię odzwierciedlamy dokładnie ten sam wpływ, który był, jest po prostu możliwy do podłączenia pod inną sprawę.

Należy wejść w “wersje dokumentu”, pobrać wersję z RPW, a następnie korzystając z opcji “Dodaj plik z dysku” wgrać pdf jeszcze raz do akt sprawy ale tym razem bez RPW. Wtedy jest możliwość podpisu.

PS. co ciekawe, nie można podpisać pisma z RPW, ale już zrobić na nim wysyłkę to system pozwala :wink:

3 polubienia