W naszej firmie każda wpływająca faktura jest rejestrowana jako oddzielna pozycja w RPW. Ostatnio w jednej przesyłce ePUAPem przekazano nam kilka faktur. Kontrolę merytoryczną będą rodziły 2 różne wydziały. Mamy wątpliwość jak zarejestrować wpływ, żeby każda faktura miała swój własny nr RPW? Jak oznaczyć przesyłkę, żeby dany wydział wiedział, że tylko 1 z 3 faktur ma być załatwiona przez ten wydział, a 2 przekazano do załatwienia do innego wydziału?
Dzień dobry,
w Państwa normatywie kancelaryjnym - słusznie wskazano, że w przypadku korespondencji wpływającej zbiorczej - każde pismo jest rejestrowane osobno i nabywa własne RPW.
Sposób postępowania zależy czy macie Państwo system EZD RP zintegrowany z ePUAP czy nie:
- w przypadku braku integracji - dokonujecie Państwo ręcznej rejestracji wpływu (ręczne przeniesienie plików z ePUAP do EZD RP) z nadawaniem kolejnym przesyłkom kolejnych numerów RPW.
- w przypadku integracji - po automatycznym zarejestrowaniu (zaciągnięciu z ePUAP do EZD RP) korespondencji - należy wykonać “kopie do pism” a plikom skopiowanym - nadać odrębne numery RPW.
Podczas wystawiania zadań dekretacji/realizacji - należy ładnie opisać nazwy, metadane oraz komentarze dekretacyjne. Dzięki temu odbiorcy będą mieli pełny obraz charakteru przesyłki (była zbiorcza) i dokonanych czynności rozdziału (która faktura z całego zbioru poszła do kogo).
Dziękuje i miłego dnia,
Tomasz Skwarka
Pismo, które wpłynęło ePUAP automatycznie wpadło do EZD RP i miało już nadany numer RPW. Zrobienie kopii do pism sprawi, że numer RPW będzie taki sam, a na końcu nazwy pojawi się tylko grafika oznaczająca, że jest to kopia. Nie mam możliwości/opcji nadania nowego RPW. Nie wiem gdzie popełniliśmy błąd.
Ale te faktury są w jednym pliku ? czy 3 oddzielne ???
każda faktura jest odrębnym plikiem (stanowi załącznik [ ] do pisma xml)
A jak zaznaczycie ten odrębny plik (pojedynczo) nie macie możliwości zarejestrować w RPW ??? Trzeba uzupełnić co prawda metadane od nowa ale powinno pójść…
Jak zaznaczam tylko 1 plik i chcę zrobić kopię do pism to pojawia się komunikat, że muszę zaznaczyć pismo główne. Jak zrobię kopię do pism to kopia jest ze “starym” RPW.
a gdyby spróbowała Pani w tym głównym pierwotnym piśmie - kliknąć dany załącznik i tam nadać RPW (nowe tylko dla tego załącznika) ??? Powinien być nowy numer RPW dla tego jednego załącznika… (tak mi się wydaje) i dopiero potem zrobić sobie kopie dla innego wydziałów