Sprawa w poprzednim roku prowadzona poza EZD ale kontynuowana w bieżącym roku

Proszę o pomoc. Mam sprawę, która wpłynęła do mnie w grudniu, kiedy nie obowiązywał jeszcze w mojej jednostce system EZD ale kontynuuję ją w styczniu - muszę wykonać prezentację i dać odpowiedź, a od stycznia obowiązuje mnie system EZD. Proszę o informację w jaki sposób mam teraz postąpić. Zarejestrować ją na stary rok?

Justyno,

sytuacja o której piszesz powinna być rozwiązana na etapie wdrażania systemu i odpowiedniego zarządzenia. W momencie wdrożenia systemu EZD w jednostce powinno być wydane zarządzenie, które będzie wskazywało w jaki sposób będzie używany system EZD w jednostce organizacyjnej - czy będzie to system podstawowy czy też wspomagający, gdzie będą w nim wykonywane konkretne czynności. Istotnym jest również wskazanie w takim zarządzeniu, w jaki sposób będą kontynuowane sprawy wszczęte przed wdrożeniem systemu EZD i jeszcze nie zakończone. Zwykle załącznikiem do takiego zarządzenia wewnętrznego jest zestawienie klas z jednolitego rzeczowego wykazu akt, w ramach których sprawy będą prowadzone w jednostce elektronicznie. Wydaje się, że skoro sprawa została wszczęta w Twojej jednostce w papierze, to tak powinna być kontynuowana do momentu jej zakończenia, a dopiero nowe sprawy w danej klasie powinny być prowadzone elektronicznie. Stosowne zapisy dotyczące postępowania powinny się znaleźć w regulacjach wewnętrznych twojej jednostki. Polecam też na stronę internetową z podręcznikiem EZD: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/wzory-i-szablony/ do sekcji: Materiały dla jednostek wdrażających

Pozdrawiam