I kolejne pytanie - mam nadzieję, że administratorzy nie powiesili mojej osoby w dziale “klientów nieobsługiwanych” :D. W czym problem… (wersja B)
Dodaję dokument z dysku, potem “AKCJE” - “PRZEKAŻ” i tam znajduje się wiersz “ustaw parametry obiegu” i do wyboru jest między innymi “Ustal ścieżkę obiegu” - do czego to użyć? Rozumiem działanie “do akceptacji/podpisu” gdzie wybieramy kolejność akceptowania czy też podpisywania dokumentu, ale w przypadku “przekaż” nie bardzo wiem, z czym to się je? Ktoś tego używa? Czegoś nie doczytałem?
Pozdrawiam.
Jest to bardzo fajna opcja, dzięki której EZD RP może być wykorzystywane nie tylko do podstawowego obiegu przesyłek, ale także np. dokumentów wewnętrznych. My z takiego rozwiązania korzystamy np. do procedowania wniosków urlopowych (pracownik wnioskujący → kierownik → kadry jako “zadanie grupowe”) czy innych dokumentów wewnętrznych o ustalonym obiegu.
W przypadku skorzystania z obiegu w opcji “Do podpisu/akceptacji” każda osoba musiałaby mieć przypisane zadanie podpis/akceptacja, a nie zawsze jest taka potrzeba. W takiej ścieżce nie można też wysłać wniosku jako “Zadanie grupowe” (np. do wszystkich pracowników działu kadr).
Dzięki obiegowi ustalanemu w ramach PRZEKAŻ każda kolejna osoba może we wniosku uzupełnić swoje pozycje i przekazać do kolejnej osoby, z innego działu. Ostatnia osoba ma możliwość np. podpisania wniosku albo dołączenia go do swojej sprawy.
Jako kolejny przykład można posłużyć się opisem faktury. Jest on przygotowywany w module “do obsłużenia” przez dział merytoryczny, podpinana jest faktura. Następnie idzie do komórki odpowiedzialnej za płatności, która wypełnia swoje pozycje, podpina kolejne dokumenty, a na końcu trafia do księgowości która być może zakłada na tym sprawę.
Niestety system powinien zostać doposażony w kilka dodatkowych funkcjonalności odnośnie podpisywania, akceptacji i przekazywania:
- Super pomysłem jest aby akceptacja lub podpisywanie można było przypisać do całego działu i osoba która przejmie sprawę składa podpis.
- Brakuje opcji w ścieżce obiegu mój bezpośredni przełożony oraz “Ja”. Administrator jeśli przygotowuje obieg w organizacji z 200 osobami chciałby dodać ścieżkę dla całej instytucji. Jednak w obiegu w różnych departamentach są różni przełożeni i dla całej organizacji ciężko przygotować przez IT domyślny obieg np. opis faktury, delegacja, wniosek o zamówienie poniżej 130k.