Podpisywanie z poziomu Do obsłużenia

Czy jest możliwe, ewentualnie czy jest w planach opcja podpisywania dokumentów z poziomu Do obsłużenia bez konieczności otwierania poszczególnych dokumentów?
W EZD PUW (z tego co pamiętam była taka funkcjonalność dla kierownictwa “do podpisu”.

Pawel667, co do zasady powinno się czytać co się podpisuje, poza tym musisz wejść do przestrzeni żeby wskazać dokument lub dokumenty, które masz podpisać. W EZD PUW był takie folder gdzie trafiały dokumenty do podpisu. Chciałbyś zaznaczyć hurtem kila dokumentów i je podpisać bez czytania?

Ja osobiście nie mam zamiaru ale mój dyrektor łeb mi urwie jak będzie musiał dziennie otwierać 150-200 pism i oznaczać pliki do podpisu. Co ciekawe wersja A ma taką funkcjonalności albo ją miała (nie wiem bo ja mam wersję B. Na filmie szkoleniowym 3:35 zostało to pokazane.ezd podpisywanie dokumentów - Szukaj w Google

@Pawel667
Na wersji B rzeczywiście nie ma już takiej opcji. Kiedyś była, ale raczej nie ma szans żeby wróciła
@Sebastian
jedno drugiemu nie przeczy. Mogę przeczytać oddzielnie każdy dokument a potem podpisać je hurtowo w jednym miejscu

2 polubienia

Mogę zaproponować jedynie obejście:
Można sztucznie wstawić te pisma do jakiejś sprawy i przesłać łącznie do podpisu zaznaczając dla każdego pisma “do podpisu”. Przy podpisywaniu wystarczy, że “Dyrektor” zaznaczy kwadraciki, kliknie podpisz (zbiorczo - nie testowałem limitu liczby jednoczesnego podpisywania) a po podpisaniu jedno wspólne zakończ. Po odebraniu można odłączyć te pisma od sprawy.
Proponuję przetestować czy aktualna wersja dopuszcza taką możliwość. W 21.15.13 (B) jest to możliwe. Niestety związany jest z tym mały błąd ponieważ niektóre pisma po “powrocie” z podpisu otrzymują status niepodjęte pomimo wielokrotnego klikanie w nie.

Myślę, że Pana głowa jest bezpieczna, a Pan dyrektor nauczy się dobrych praktyk przed podpisaniem dokumentów, bez podpisywania w ciemno. W tej chwili pewnie bierze każde pismo do ręki i podpisuje odręcznie. Podobnie jest w systemie. Każdy dokument powinien zostać przeczytany, następnie oznaczony i świadomie podpisany. Dzięki temu unikamy sytuacji, że trzeba usuwać podpisane dokumenty, bo niechcący. Reasumując, nie ma możliwości hurtowego podpisywania dokumentów z poziomu modułu “Do obsłużenia”. W obiekt należy kliknąć, zapoznać się z dokumentem i podpisać :slight_smile:

2 polubienia

Może jak dyrektorowi nie chce się czytać co podpisuje, to warto upoważnić do tego inną osobę? Skoro można podpisać bez czytania, to równie dobrze może to robić naczelnik/kierownik, który do tej pory akceptował pismo.

Pamiętajcie proszę o jednej rzeczy - EZD RP to nie EZD PUW więc nie szukajcie proszę funkcji z jednego systemu w drugim. Mogę dopytać w NASK czy planują taką funkcję wykonać.