Czy jest możliwość po podpisaniu dokumentu, aby ten podpis z pliku usunąć? Np. w związku z nagłą zmianą stanowiska. Oczywiście przez osobę, która ten podpis złożyła.
Pamiętam, że na szkoleniach stacjonarnych w NASK rok temu było mówione, że osoba składająca podpis na piśmie, może także taki podpis wycofać. Dziś takiej opcji w systemie nie znajduję, ani nie odnalazłam podobnej informacji w podręczniku EZD RP.
Czy wciąż taka możliwość istnieje?
Dzień dobry,
co do zasady nie ma takiej możliwości jak “zdjęcie podpisu”/cofnięcie podpisu.
Podpis można “usunąć” albo edytując dokument (w zależności od uprawnień i rodzaju złożonego podpisu np. XADeS) lub nadpisując plik wersją edytowalną (wczytanie nowej - edytowalnej - wersji pliku). Ostatecznym rozwiązaniem jest usunięcie pliku podpisanego 
Miłego dnia.
Tomasz Skwarka
W systemie jest uprawnienie które nazywa się: Dokumenty.UsuwaniePodpisanych Prawo umożliwia usuwanie dokumentów podpisanych podpisem kwalifikowanym i niekwalifikowanym. więcej o tym uprawnie mowa jest w przykładowych szablonach uprawnień. ( https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/wzory-i-szablony/). Podpisy nie są wydawane na stanowisko, więc w sumie nie rozumiem w czym jest problem, no chyba że awans jest w dół.
Pani chyba chodziło o usunięcie samego podpisu, a nie dokumentu. Ale też nie rozumiem dlaczego by nie zrobić drugiego dokumentu z innym podpisem, a tamten siup do kosza.
Niestety dokumentu, który jest podpisany, system nie pozwala usunąć, więc nie da się go wrzucić do kosza.
Przed sekundą sprawdziłem - wytworzyłem, podpisałem i usunąłem dokument.
I dlatego nie rozumiem co jest u nas grane, bo wytworzyłam dokument, dałam szefowi do podpisu i on po podpisaniu również nie ma możliwości nic z nim zrobić (zaznaczam, że nie jest prowadzącym sprawę). W ogóle w aktach sprawy nie może zaznaczyć żadnego dokumentu. Uprawnienia Dokumenty.UsuwaniePodpisanych ma nałożone.
Czy szef ma nadane poprawne uprawnienia o których pisał Sebastian?
Tak jak napisałam wyżej - Uprawnienia Dokumenty.UsuwaniePodpisanych ma nałożone.
A na dokumencie były wystawione jakieś zadania? Wysyłki? Czy tylko wytworzony i podpisany?
Wytworzony i podpisany. Nie było innych zadań, gdyż po podpisaniu doszły nowe informacje, więc pismo stało się nieaktualne.
paula_kz sprawdź proszę czy ty masz te uprawnienia nadane i czy Ty możesz usunąć ten podpisany dokument. Obawiam się, że funkcja nie działa tak, że ktoś usuwa dokument który podpisał, jeśli został mu wysłany ze sprawy, której nie prowadzi (nie jest właścicielem).
I tu jest problem, ponieważ ja nie posiadam w ogóle możliwości podpisu, ani własnego podpisu kwalifikowanego. W naszej instytucji dokumenty podpisuje inspektor, a pracownik jest prowadzącym sprawę.