W ostatnim czasie zauważyłam, że jeżeli plik miał wystawione zdania do akceptacji i na końcu zadanie do podpisu to jak wszyscy po drodze zaakceptują, a osoba na końcu podpisze to nie można takiego pliku usunąć bo wyświetla, że plik ma aktywne zadania mimo, że wszystko jest pozamykane.
Jak dodam plik i go tylko podpiszę bez wcześniejszych zadań do akceptacji to taki plik mogę usunąć. Dodam, że mam uprawnienie do usuwania podpisanych. Czy ktoś się z tym spotkał u siebie?
To znany błąd systemu, potwierdzony przez NASK w lutym 2026 (wątek: Przerwij ścieżkę akceptacji – brak możliwości usunięcia plików). Z poziomu interfejsu nie da się tego samodzielnie rozwiązać, zgłoście do NASK przez swój kanał wsparcia, poproście o interwencję po stronie bazy danych, żeby usunęli powiązanie zadań z tym plikiem. Po takiej interwencji usunięcie pliku powinno być możliwe.
Ostatni NASK odpowiedział, że a) coś ma być z tym zrobione, przy kolejnej dużej aktualizacji, b) partnerzy powinni w jak najmniejszym stopniu działać/modyfikować/ bazę danych
Zaczynam się zastanawiać czy przy tak długim oczekiwaniu na poprawki programu z NASK, długo trzeba będzie jeszcze czekać na bezpośrednie wskazania użytkowników co do oczekiwanych zmian w systemie nawet na poziomie bazy. Gdy tak to będzie nadal wyglądało, to przed końcem roku zaczną ludzie publikować strukturę bazy i na forum wskazywać przyczyny błędów przy konkretnych zapisach działań w systemie. Chyba tylko ilość CPU potrzebnych do prywatnego zainstalowania jeszcze ludzi blokuje (aż ktoś opublikuje faktyczne minimum wystarczające do testów). Czekanie miesiącami na poprawienie błędu typu “blokada edycji pisma po przekazaniu” jawi się jako krańcowa nieudolność.
A najciekawsze jest to, że podobno mają „armię programistów” za ciężkie miliony z KPO opłacanych…
Ale pracują tylko nad zagadnieniami, które będą realizowane w KPO