Dzień dobry,
Przychodzę z pytaniem jak rejestrujecie maile wpływające w EZD? My obecnie zapisujemy maile do pliku .eml i tak rejestrujemy w EZD. Otrzymaliśmy informację z archiwum Państwowego że jeśli w mailu są załączniki, każdy załącznik powinien dołączony osobno a nie jak obecnie to robimy że dodajemy tylko plik .eml który zawiera wszystkie załączniki. Argumentacją że strony archiwum Państwowego jest że wtedy załączniki nie mają “metadanych”. Ciekawi mnie jak inne jednostki postępują w tym temacie.
Pozdrawiam
Kamil_Dolata, na a podzielisz się na co powołuje się Archiwum Państwowe, plus jaki macie zapis w Instrukcji Kancelaryjnej? Teoretycznie można tak robić, ale oznacza to rozpruwanie maili, aby zarejestrować maila i dodatkowo dodać załączniki do maila.
Archiwum na nic się nie powołuje, nie mam też tego na piśmie. Kwestia ta wynikła po rozmowie telefonicznej z nimi. Chcemy uniknąć sytuacji jak za x lat będziemy musieli przekazać sprawy do archiwum i nam to odrzucą ponieważ nie ma załączników osobno.
Ogólnie z rozmów z nimi wynika że oni nie chcą żadnych dziwnych plików jak .eml czy .iso (które na ten moment jest jedynie akceptowane w EZD RP aby dodać nośnik danych) bo nie chcą się męczyć z otwieraniem ich.
Dzień dobry,
cały czas na szkoleniach nam się powtarza, że email jest naturalnym dokumentem elektronicznym, w całości.
Wyślijcie oficjalne pytanie do archiwum. Rozmowa telefoniczna nie powinna być wyrocznią.
Wychodzi na to, że ministerstwo zapomniało o dostosowaniu archiwum 
Dominika o jakim Ministerstwie piszesz, że zapomniało o dostosowaniu archiwum, tak z ciekawości pytam? Kamil_Dolata jeśli macie odpowiedź udzieloną w rozmowie telefonicznej, to z całym szacunkiem na nic się wam to nie przyda - podam Ci mojego prywatnego maila - wyślij mi proszę pytania na jakie chcecie uzyskać odpowiedź, postaram się wydobyć odpowiedź ale z innego miejsca.
Pozdrawiam
Oj Sebastian, czepiasz się
duże pokłady ciekawości ostatnio masz w sobie 
To lub te ministerstwa co miały dostosować i ułatwić im pracę. Bo nam się narzuca pracę w EZD, a pytanie czy archiwa zostały odpowiednio dostosowane.
Dominika, tak jestem ciekawy ostatnio przyznaję, ale jest to wrodzona cecha
Pytam poważnie o jakie Ministerstwo chodzi, bo ja nie przypominam sobie, aby jakieś Ministerstwo przygotowywało archiwum. Jeśli chodzi o Archiwum Dokumentów Elektronicznych gdzie powinny być przekazywane materiały archiwalne w postaci dokumentów elektronicznych to przygotowywała je Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych. Poziom wiedzy różnych archiwów państwowych jest różny, dlatego też sugerowałem, aby Kamil_Dolata uzyskała odpowiedź od Archiwum Państwowego w postaci odpowiedzi pisemnej. Ponadto Dominika kto wam narzuca pracę w EZD - przepisu zmuszającego jednostki do pracy w systemie klasy EZD na tą chwilę nie ma, choć powinien moim zdaniem być, na dziś wdrożenie sytemu klasy EZD to decyzja kierownictwa jednostki
To że jest dużo wątpliwości i pytań to normalne, ja staram się dzielić swoją wiedzą na tyle ile potrafię, chociaż czasem już mi się nie chce…
Jednak się czepiasz Sebastianie 
Lubię Twoją wiedzę i dziękuję że się z nami dzielisz