Realizacja zadania (wysyłka e-mail) z pliku ze sprawy Przełożonego

Cześć,

mam pytanie, jak rozwiązać obieg dokumentu w sprawie:

1. Przełożony zakłada sprawę i zleca zadanie do wykonanie pracownikowi

2. Pracownik otrzymuje plik, który musi przesłać do firmy zew. i zebrać od niej dane i podpis

3. Pracownik po zebraniu danych i podpisu zwraca wykonane zadanie do Przełożonego

4. Przełożony w swoich aktach sprawy ma wykonane zadanie

To, co mi nie gra w systemie - nie widzę możliwości u pracownika, który otrzymuje zadanie, aby Pracownik mógł wysłać plik z zadania e-mialowo przez EZD do firmy zew. celem zebrania danych oraz podpisu.
    Czy coś mi umknęło? Albo jak to można inaczej rozwiązać?
    Pozdrawiam!

A gdyby zrobić tak: niech przełożony udostępni sprawę pracownikowi z możliwością edycji. Wtedy pracownik może spokojnie wysłać plik do firmy zewnętrznej i uzupełnić dane. Przełożony zabiera dostęp pracownikowi i sprawę zamyka.

Ewa_Helena Lachnik napisał rozwiązanie powyższego problemu. W systemie EZD RP nie wysyła się pism z zadań.

Dzień dobry,

w proponowanym procesie jest błąd logiczny - przełożony chce być referentem sprawy (zakłada sprawę) ale czynności ma realizować ktoś inny. Nie powinno tak być - referent sprawy prowadzi sprawę od początku do końca i co do zasady - powinien realizować czynności kancelaryjne z nią związane.

Jeżeli przełożony nie chce wykonywać wszystkich ww. działań to może sprawę współdzielić (gorsze rozwiązanie) albo od początku wskazać pracownika jako prowadzącego sprawę (lepsze rozwiązanie).

Proszę pamiętać, że wysyłka pliku powinna być zarejestrowana w RKW w sprawie (bo w EZD RP nie ma dedykowanego zadania dotyczącego dystrybucji pism na zewnątrz) a poza tym przesyłka z firmy zewnętrznej jest elementem wpływającym (RPW) i powinna być związana ze sprawą.

P.S. Był kiedyś pomysł aby zrobić zadanie “Do wysyłki” ale NASK nie zgodził się na ten wariant.

Miłego dnia.

Tomasz Skwarka

2 polubienia

Dzięki, tak zrobię, bo widzę, że to będzie po prostu najprostsza ścieżka.

Panie Tomku, dzięki za odp. Słowo “przełożony” powinnam zastąpić - “prowadzący sprawę”.

Chodzi tak naprawdę w wkłady własne innych pracowników, ale jak już wspomnieli wyżej komentujący → nie ma opcji wysyłki z zadania w EZD.

Więc wydaje mi się, że jedynym wyjściem będzie współdzielenie lub oczekiwanie wkładu własnego, ale tak naprawdę - po wykonanym zadaniu poza systemem (muszą dołączyć podpisane pliki/skany).