Jak z udostępnionego dokumentu do realizacji założyć nową sprawę

W systemie EZD RP mogę przekazać “Do realizacji” konkretny dokument innej osobie z innego wydziału.

Osoba do której trafia dokument zaznacza po lewej “checkbox” i w menu po prawej ma dostęp do przycisku:

>> Załóż sprawę.

Świetna funkcjonalność, ale nie mogę wybrać żadnego JRWA. Czy to jest kwestia uprawnień?

I jak już mamy tak dobrą funkcjonalność to dla czego nie można tego dokumentu dodać do prowadzonej sprawy? (przycisk: Dołącz do sprawy).

Dzień dobry,
żeby założyć sprawę z udostępnionego dokumentu, to w JRWA trzeba oznaczyć klasy, na których można zakładać sprawy z udostępnionego dokumentu.

1 polubienie

Poproszę o bardziej konkretną instrukcję lub poproszę o wskazanie gdzie w podręczniku użytkownika jest to opisane.

wojolender, tu masz opisane: Oznacz klasę jako możliwą do tworzenia spraw z udostępnionego pisma https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zarzadzanie-schematami-jrwa/

1 polubienie

Jedyny błąd jaki istnieje to nie da się założyć sprawy na podteczkę z udostępnionego dokumentu, w innych przypadkach wystarczy oznaczyć klasę JRWA jako możliwą do tworzenia spraw z udostępnionego pisma.

2 polubienia

Tomasz24, nie jestem przekonany czy to błąd - jakie jest uzasadnienie zakładania spraw w podteczkach z udostępnionych dokumentów?

U nas nadzór wystawia decyzje płatnicze, a księgowość prowadzi w podteczkach egzekucje niezapłaconych decyzji.

Jeżeli jest możliwość założenia sprawy na podteczce, to czemu nie z udostępnionego dokumentu :wink:

Dominika, zakładam, że wiesz czym jest podteczka. Na tą chwilę jest możliwość założenia sprawy na udostępnionym dokumencie ale tylko wtedy gdy, na przykład inna komórka zakłada sprawę, a udostępniony dokument jest “wyzwalaczem” do założenia takiej sprawy. Zakładanie spraw z udostępnionego dokumentu miałoby swoje uzasadnienie, lale na tą chwilę nie ma takiej funkcji, choć być może idąc tokiem takiej logiki: Skoro mogę założyć sprawę z udostępnionego dokumentu, to dlaczego nie mogę założyć sprawy w podteczce z udostępnionego dokumentu miałoby to jakiś sens.

1 polubienie

Przyjmijmy że nie zakładamy na tym piśmie sprawy. Ale pojawia się drugi problem, jak coś wyślemy przez e-doręczenia PUH to nie da się tego skopiować do akt/pism (błąd występuje od roku). A tylko wysłana decyzja płatnicza jest potrzebna do rozpoczęcia egzekucji (nowa sprawa).