Integracja z KSeF

U mnie można powiedzieć losowo - czyli nie mogę znaleźć wspólnego mianownika dla tych kont, które mogą i dla tych które nie mogą. Po prostu to konto, które bym chciał nie da rady.

1 polubienie

Mieliśmy podobny błąd. NASK jest świadomy problemu i jest w trakcie jego rozwiązywania. Doraźnie zaproponowano utworzenie nowego konta (u nas było to konto techniczne KSeF) i dodanie go w Szczegółach konfiguracji KSeF w EZD RP.

U nas takie rozwiązanie zadziałało. Osoba z Sekretariatu pracuje w zastępstwie na koncie technicznym KSeF i ma możliwość dalszego rozsyłania faktur.

1 polubienie

My też otrzymaliśmy taką odpowiedź. Testowałem na innym koncie i nawet działało… ale tylko ściągało faktury - nie można ich było podejrzeć bo zostały zakwalifikowane, jak wyżej w tym wątku, jako niebezpieczne. Czyli dalej lipa. To ja poczekam aż naprawią, żeby działało na tym koncie, na którym chcemy, a nie tak jak system sobie wymyśli.

1 polubienie

Niektóre z automatycznie pobranych faktur mają poprawną wizualizację i można je podejrzeć. Niestety część z nich zawiera błąd — w takich przypadkach wyznaczony pracownik loguje się do KSeF, pobiera wizualizację faktury w formacie PDF i dołącza ją do obiektu w EZD RP.

W ten sposób obchodzimy chwilowy brak automatycznej wizualizacji faktur w EZD RP.

1 polubienie

Czy jest jakaś informacja kiedy problem z walidacją faktur z KSeF zostanie poprawiony?

obraz

U nas zmiana na plus - można już przypisać konto, które my chcemy. Ale żeby nie było za dobrze to cały czas podejrzeć faktur się nie da. Komunikat jak powyżej.

U mnie natomiast poprawa polega na tym, że mogę już wskazać docelowego pracownika bo zapisanie konfiguracji nie kończy się czerwonym komunikatem. Niestety po ponownym wejściu do konfiguracji pracownik już nie jest przypisany i trzeba znów wybierać…..

Hmm to u mnie jest tak samo - ale faktura się ściągnęła na odpowiednie konto. Komunikat: “Połączenie z KSeF jest aktywne” jest cały czas. Ale może rzeczywiście to jeszcze nie jest tak jak powinno być?

Ja mam komunikat “Połączenie z KSeF jest prawidłowe” w konfiguracji połączenia. Natomiast po przypisaniu użytkownika (już bez błędu) jest problem przy próbie aktywacji konfiguracji “Pojawił się błąd w aplikacji, który został zarejestrowany pod numerem……….”

No to u mnie brak komunikatu - suwak przesunięty na: Aktywna i Połączenie z KSeF jest aktywne. Ale osoby przypisanej nie widać…

testujemy wersje 21.32.11 - na testówce działa.

ale boję się zmienić osobę która ma odbierać fv (na testówce) - skoro potem system nie wpuszcza innej osoby

jedyne co zauważyłam, to to, że zarówno na testówce jak i na produkcji w konfiguracji ksef - “odznacza się” ta konfiguracja za każdym razem jak się wchodzi na kafelek - u Was też tak jest? chodzi o tę “kropkę” z lewej.

no i nie wiem. podnosić? komuś pomogło?

Posiadamy wersję 21.32.10 (A). Cały czas od tygodnia wyskakuje “Błąd KSeF” przy próbie konfiguracji połączenia. Jest już znane jakieś lekarstwo na tą przypadłość (poza “próbuj do bólu”) ?

Ta kropka z lewej to po prostu służy do zaznaczenia jednej z 3 opcji - produkcyjna, testowa czy przedprodukcyjna. To po prostu umożliwia wybranie tej którą będziemy konfigurować. U nas na dziś wszystko działa, pomimo, że konta wybranego nie widać. Faktury się ściągają, nawet można je już podejrzeć :wink: Ale wybranego konta w szczegółach konfiguracji nie widać. Nie pojawia się też żaden komunikat o błedzie.

no, to prawie tak samo jak u nas, ale u nas produkcja odmawia przyjmowania fv :slight_smile:

A więc szybka informacja odnośnie błędu “Błąd KSeF”:

1. Należy sprawdzić czy NIP i hasło do certyfikatu jest poprawne.
  2. Jeśli jesteśmy pewni podpunktu pierwszego to należy unieważnić w systemie KSeF certyfikat i wygenerować nowy.

Sprawdzone na wersji 21.32.10 (A).

Witam.

U nas jest sytuacja dosyć dziwna. Zrobiłem konfiguracje połączenia z KSeF (WPISY DNS na fortigate, generowanie certyfikatu w KSeF, konfiguracja połączenia w EZD (A), test, przypisanie użytkownika do ściągania faktur) - Konfiguracja zapisana, test przebiegł pozytywnie (testowałem kilka razy, połączenie z KSeF było wyłączane, włączane) - a faktur brak :frowning:
Do ściągania faktur z KSeF wyznaczony został pracownik obsługujący korespondencję (z tego co doczytałem w instrukcji nie musi on mieć jakiś dodatkowych uprawnień, ani założonego dodatkowego użytkownika w samym KSeF-ie - chyba że się mylę). Miał ktoś może podobny problem?

Pozdrawiam

no właśnie my tak mamy :slight_smile:

a którą macie wersję?

my dziś podnosimy do 21.32.11 i zobaczymy

21.32.10.(A) - u nas właśnie ruszyło :slight_smile:

Czy administrator EZD u Was dodał sobie uprawnienie Administracja.KSeF Instytucja?

no tak, inaczej przecież bym nie ustawiła konfiguracji

samo ruszyło? czy coś zmieniliście?

czy faktury wpływają własnie na tego admina co ma uprawnienia czy na pracownika bez takich uprawnień?

Dziś zrobiliśmy aktualizację do wersji 21.32.10 (B). Czekamy na efekty.

W naszej aplikacji nie było problemu z konfiguracją. Weryfikacja była poprawna i można było wybrać użytkownika do odbierania faktur, ale nic nie wpływało, mimo że w aplikacji KSeF była informacja o użyciu certyfikatu.

Jeśli ktoś ma problem z poprawnym wyświetlaniem ustawień KSeF proponuję wyczyścić pamięć podręczna i ciasteczka w przeglądarce.