Na pracownika (a co do braku uprawnień administratora, to pierwszą konfigurację połączenia między KSeF a EZD zrobiłem …. bez tego uprawnienia - co ciekawe system przetestował połączenie i wyszło, że jest ok (tylko faktur nie było). Po konsultacji ze wsparciem usunąłem ta konfigurację, ponownie wygenerowałem w KSeF certyfikat (w KSeF przed generowaniem certyfikatu, dodatkowo nadałem administratorowi uprawnienia do przeglądania faktur, przelogowałem się KSeF - miałem podgląd faktur, następnie wygenerowałem nowy certyfikat, potem EZD - konfiguracja, test (oczywiście ok) i po kilkunastu minutach zaczęły spływać faktury).
dzięki za wyjaśnienia, podnieśliśmy wersję, narazie zobaczymy - od jutra czy zaczną spływać te faktury
U mnie bez zmian po aktualizacji 21.32.10 (B). Usunąłem konfigurację, wygenerowałem nowy certyfikat ale faktur brak mimo konfiguracji zweryfikowanej pomyślnie.
u nas zaczęło działać - w końcu 21.32.11 (A)
podnieśliśmy wczoraj - zgodnie z sugestią NASK datę ustawiłam na dzień wstecz (czyli od wczoraj) i wczorajsze fv spłynęły, ufff
Bardzo czesto w portalu KSeF brakuje odpowiednich uprawnień dla użytkownika → Administrator dla NIPu nie ma uprawnień do przeglądu listy faktur domyślnie
Niestety na dzień 11.02.2026r. nadal nie działa przypisywanie użytkownika do odbioru faktur z KSEF (działa tylko przypisywanie do kont które są “świeże” czyli założone w późniejszym okresie niż konta które były zakładane wraz ze startem EZD w jednostce). 21.32.10 (A)
Info z helpdesku z przed 2 dni “Wgrana poprawka niestety nie przyniosła oczekiwanego rezultatu. Na ten moment należy wyznaczyć użytkownika, przy którym błąd się nie pojawia lub stworzyć konto techniczne do odbioru faktur.”
Czy ktoś zauważył może zależność dlaczego do niektórych userów da się przypisać odbiór faktur a do których nie? My na tą chwilę jedziemy na jednym ze świeżych stanowisk (jeden pracownik ma dwa stanowiska i jedno ze stanowisk przypisuje się poprawnie a drugie nie).
U mnie raczej żadnej prawidłowości nie zauważyłem, losowo. Za to system działa poprawnie pomimo tego, że nie widać jakie konto jest przypisane do odbierania faktur. Zostawiłem tak i nie zamierzam zmieniać jeśli to działa. To jest jedno konto.
Mam zrobioną aktualizację do wersji 21.32.11 (B) i nadal brak faktur. Konfiguracja poprawna, bo w aplikacji web KSeF jest aktualne użycie certyfikatu, czyli połączenie przez API działa poprawnie. Certyfikat i uprawnienia również są poprawne, bo w wersji testowej aplikacji ale SaaS od NASK działa poprawnie. Pobrało faktury. Problem występuje w wersji on premises. Utworzyłem nowe konto do obsługi faktur. Powiązałem i czekam na efekty.
U nas onpremise (A) działa zarówno integracja z ksef test jak i z ksef produkcyjnym.
Jeżeli utworzył Pan w KUIP nowe konto z użytkownikiem w jednym kroku, to proponuję: usunąć stanowisko i dodać je jeszcze raz (nie ruszając użytkownika) i wówczas ponownie wskazać odbiorcę KSeF.
Niestety, dziś bez zmian. Utworzyłem zupełnie nowe stanowisko i jego typ, nowy użytkownik, nowa konfiguracja KSeF ale faktur brak. ![]()
Zrobiłem dokładnie tak samo, przypisalem do uzytkownika z sekeretariatu który po zapisaniu znika z listy i mimo to faktury wpływają do EZD. W piątek miałem wideokonferencje ze wsparciem NASK w innej sprawie i mówili że rzeczywiście ten temat jest nadal wałkowany i próbują go rozwiązać z wysokim priorytetem. Ale na pytanie czy jeżeli user znika z listy czy faktury wpłyną to nie byli w stanie odpowiedzieć.
Patent ten zadziałał w dwóch instytucjach a w trzeciej faktury nie wpływają, konfiguracja dokladnie taka sama.
U mnie na razie chyba koniec telenoweli - wreszcie w szczegółach konfiguracji widać konto osoby na które mają wpływać faktury z KSeF.
Jaka jest wersja aplikacji? Ostatnio pojawiła się zupełnie nowa 26.103.x
Dzień dobry,
" Wersje EZD RP od lutego 2026 roku są oznaczane w formacie AA.B0C.DD"
https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zmiany-w-wersjach/
Dzisiaj wersja 26.103.3.(A) - na razie jest ok.
Wersja 26.103.3 (A)
Niestety nie wszystkie FV się zaciągają do systemu EZD RP, tzn. jedne zaciągają się poprawnie i można je podejrzeć; drugie zaciągają się, ale plik xml nie można podejrzeć; trzecie nie zaciągają się w ogóle.
Troszke loteryjnie to działa, zgłoszone do NASK.
U nas dziś również jedna faktura wpada, kolejna już nie.
u nas dziś też 4 nie weszły do EZD, próbowaliście dezaktywować i aktywować połączenie z ksef?
U mnie na razie próbowałem ale nie pomogło. Chyba będzie trzeba ręcznie wrzucić.