Dzień dobry wszystkim,
Mam pytanie o integrację z KSeF i rozbudowę EZD RP. Czy jest, czy będzie, czy jest coś opracowywane? Bo ideałem dla mnie byłoby:
rejestracja elektronicznych faktur z Krajowego Systemu e-Faktur (KseF) wpływających do podmiotu lub jednostki organizacyjnej, zgodnie z instrukcją kancelaryjną jako pisma w rejestrze korespondencji przychodzącej wraz z wizualizacją załączników i pobraniem metadanych
wysyłkę faktur do kontrahentów zdefiniowanych w EZD RP, po zaczytaniu pliku XML faktury
systemy klasy ezd będą dostosowane do przyjmowania (i obsługi) dokumentów ustrukturyzowanych z KSeF (faktury, noty księgowe itp). Podobna sytuacja miała miejsce gdy wprowadzano PEF (poprzednika KSeF-u).
W systemie EZD RP (podobnie jak w EZD-PUW) można już odnaleźć pierwsze elementy ustawień pod taką integrację (oczywiście, jeszcze nie są uruchomione).
P.S. Centrum Informatyki Resortu Finansów (CIRF) udostępniło mapę drogową wdrożenia KSeF.
Zrzut ekranu - poniżej
Zatem już niedługo!
Dzień dobry,
to jest mapa wdrożenia KSeF, a nie mapa drogowa dostosowania EZD RP pod KSeF.
Co do zasady KSeF obsługują systemy księgowe zarówno w zakresie odbierania jak i wysyłki dokumentów, więc pytanie czy jakaś integracja zostanie uruchomiona przed końcem roku w EZD RP w tym zakresie?
Na Konferencji w Toruniu w 2023r. była zapowiedź obsługi faktur w systemie. Czy coś w tym temacie się dzieje?
Temat integracji KSeF z EZD RP ma być realizowany przez zespoły wytwórcze w tym kwartale. Tak zapowiedziano podczas prezentacji zmian w systemie wykonanych w II kwartale 2025 r.
@jacao@Sebastian.Kuniszewski Pozwolę sobie ponowić pytanie: Jaki jest harmonogram integracji EZDRP z KSEF? W oficjalnych materiałach NASK nie ma tej informacji.
Dzień dobry, po naszej stronie prace są na zaawanasowanym etapie. Tak naprawdę czekamy na:
30 września 2025 r. zostanie udostępniony interfejs programistyczny API KSeF 2.0 do otwartych testów dla wszystkich integratorów i przedsiębiorstw. Udostępnione obecnie materiały umożliwiają już dziś zaplanowanie architektury integracji, przygotowanie zmian oraz opracowanie prototypów. Wszystkie dokumenty będą na bieżąco rozwijane i aktualizowane aż do momentu uruchomienia środowiska testowego.
Listopad 2025 r. planowane jest udostępnienie testowej wersji Aplikacji Podatnika KSeF 2.0, implementującej pełny zakres funkcji dostępnych przez interfejs API KSeF 2.0.
1 lutego 2026 r. zostanie udostępniona produkcyjna wersja systemu, umożliwiająca wystawianie faktur ustrukturyzowanych w obrocie gospodarczym.
Również jesteśmy zainteresowani obiegiem faktur i ich opisywaniem w systemie - może udałoby się opracować instrukcję i dodać ją do podręcznika - na forum pojawiło się kilka rozwiązań ale autorzy aplikacji najlepiej wiedzą jakie rozwiązanie w tym zakresie będzie najlepsze.
Ja także podpinam się do pytania jak ma wyglądać integracja z EZD, czy system sam przerzuci z KSEF do EZD taka fakturę? Jak w przypadku e-Puapu? Czy fakturę będzie można pobrać w PDF i stworzyć koszulkę w celu dalszej rejestracji w EZD?
Będzie to działać analogicznie jak integracja z E-Doręczeniami. Automat po pobraniu utworzy koszulkę z fakturką w środku. Fakturka będzie na 99% w XML, ale będzie wizualizacja. Coś na kształt tego:
Czyli to pewne że tak będzie działać? Jeśli tak to super bo nie trzeba będzie nic archiwizować w składzie chronologicznym. Dokument elektroniczny i tyle. Reszta należy do księgowości jeśli chodzi o ksef.
chciałbym zapytać skąd uzyskał Pan testową fakturę?
Czy utworzył Pan dla siebie konto testowe na Platformie KSeF i podpiął je do testowego EZD? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda (mam dostęp do EZD-PUW jak również do EZD RP).
Ewentualnie czy mógłbym poprosić o udostępnienie pliku testowej faktury (na forum lub na priv).
Dziękuję za informację, na razie wszyscy czekamy i próbujemy zrozumieć jak to będzie działać. Ja muszę dowiedzieć się od strony EZD a księgowość od strony KSEF :).
Od 1 listopada w KSeF planowane jest uruchomienie nowego sposobu uwierzytelniania - Certyfikatów KSeF, więc pewnie w przyszłości będzie dodana implementacja tego sposobu uwierzytelniania. Pieczeć urzędowa to jednak kosztowne rozwiązanie.