Integracja z KSeF

Dzień dobry wszystkim,
Mam pytanie o integrację z KSeF i rozbudowę EZD RP. Czy jest, czy będzie, czy jest coś opracowywane? Bo ideałem dla mnie byłoby:

1. rejestracja elektronicznych faktur z Krajowego Systemu e-Faktur (KseF) wpływających do podmiotu lub jednostki organizacyjnej, zgodnie z instrukcją kancelaryjną jako pisma w rejestrze korespondencji przychodzącej wraz z wizualizacją załączników i pobraniem metadanych
  2. wysyłkę faktur do kontrahentów zdefiniowanych w EZD RP, po zaczytaniu pliku XML faktury
4 polubienia

Dzień dobry,

systemy klasy ezd będą dostosowane do przyjmowania (i obsługi) dokumentów ustrukturyzowanych z KSeF (faktury, noty księgowe itp). Podobna sytuacja miała miejsce gdy wprowadzano PEF (poprzednika KSeF-u).
W systemie EZD RP (podobnie jak w EZD-PUW) można już odnaleźć pierwsze elementy ustawień pod taką integrację (oczywiście, jeszcze nie są uruchomione).

P.S. Centrum Informatyki Resortu Finansów (CIRF) udostępniło mapę drogową wdrożenia KSeF.
Zrzut ekranu - poniżej :slight_smile:
Zatem już niedługo!

Miłego wieczoru
Tomasz Skwarka

2 polubienia

Dzień dobry,
to jest mapa wdrożenia KSeF, a nie mapa drogowa dostosowania EZD RP pod KSeF.
Co do zasady KSeF obsługują systemy księgowe zarówno w zakresie odbierania jak i wysyłki dokumentów, więc pytanie czy jakaś integracja zostanie uruchomiona przed końcem roku w EZD RP w tym zakresie?
Na Konferencji w Toruniu w 2023r. była zapowiedź obsługi faktur w systemie. Czy coś w tym temacie się dzieje?

Temat integracji KSeF z EZD RP ma być realizowany przez zespoły wytwórcze w tym kwartale. Tak zapowiedziano podczas prezentacji zmian w systemie wykonanych w II kwartale 2025 r.

1 polubienie