Od 22.04.EZD przestało nam zaciągać faktury z Ksef. Konfiguracja jest poprawna, do tej pory nie było problemów, nie zmienialiśmy żadnych ustawień. Wiemy, że dwie faktury nie zostały zaciągnięte do ezd w tym czasie. Proszę o pomoc.
U nas pomogła zmiana daty, od której będą pobierane faktury*. Pierwotnie mamy 2026-02-06, zmieniam na jakąkolwiek inną, odświeżam, zmieniam ponownie na 2026-02-06.
U nas ostatecznie padło na tym, że problem był z zastępstwami. Mamy ustalone fikcyjne konto do odbierania faktur i wchodząc w zastępstwo za tego pracownika nie wyświetlało nowych faktur. Zalogowałem się bezpośrednio na to konto i okazało się, że normalnie zaciągało faktury, działał poprawnie. Usunąłem zastępstwa i wyznaczyłem nowe, takie same jak poprzednie i wszystko działa. W naszym przypadku wystarczyło odświeżyć zastępstwa.
W wersji 26.105.9 (B) od któregoś kwietnia również EZD RP nie pobiera faktur z systemu Testowego Ksef. Temat dotyczy jednostki JST pod Miastem jako nabywcą. Na początku kwietnia były odbierane. W logach grafany widzę kilkadziesiąt warningów dotyczących pojedynczego połączenia z KSEF. W jednym z logów zawierającym w Body dane z faktury znajdują się poniższe zapisy:
Using a non-transactional repository with a transactional entity in a transactional context may result in data inconsistency when reading or/and writing!
_t
2026-05-08T13:31:00.2667513Z
Kontrahent jest dodawany do BAE jednak dokument nie pojawia się na koncie wskazanej osoby (a nie zauważyłem aby pojawiał się na którymś innym). Datę zmieniałem, środowisko włączałem i wyłączałem, połączenie testowałem, uprawnienia zmieniałem, usunąłem i ponownie dodałem konfigurację, osobę zmieniałem, wystawiłem kilka faktur z różnych kont KSEF.