Przepraszam, a z EZD PUW będzie pewnie podobnie?
Screeny są z EZD PUW, więc EZD RP powinno mieć podobne rozwiązania.
Kontynuując temat Ksef w EZD RP oraz w związku z faktem,. że od 3 listopada 2025 r. zostało udostępnione środowisko testowe Aplikacji Podatnika KSeF 2.0., ktoś może ma wiedzę w temacie integracji KSeF z EZD RP?
Czy potrzebna będzie pieczęć urzędowa?
W EZD PUW jest już integracja do testowania uruchomiona i można korzystać z Tokenów KSeF oprócz pieczęci urzędowej. Tokeny KSeF będą działać do 31 grudnia 2026 roku.
W związku z tym pewnie w EZD RP też to będzie podobnie rozwiązane.
Czy ktoś z Was wie, kiedy podobne rozwiązanie dotyczące KSeF pojawi się w EZD RP? A może już to działa, tylko coś mi umknęło?
Nic nie umknęło. Czekamy.
Podobne rozwiązanie pokaże się w EZD RP, aktualnie jest w fazie testów.
Świetnie, dziękuję za informację.
Czy wiadomo kiedy zostanie udostępnione na wersji testowej jednostki - i kiedy planowane jest wdrożenie produkcyjne
Nie mam jeszcze takich informacji.
Cześć czy wiadomo w którym momencie będzie transformacja z xml do pdf? Rozumiem że będzie się to odbywało automatycznie przy nadaniu RPW? RPW będzie nadawane na pdf czy xml? I czy szablon xml do wypełnienia będzie leżał po stronie kancelarii czy księgowości?
Mogę powiedzieć, jak to teraz jest w EZD PUW. Nie ma żadnej transformacji do PDF. Pobierany jest źródłowy XML z fakturką. Wbudowany w EZD PUW wizualizator pokazuje zjadliwą dla użytkownika postać.
Ok bo w materiałach po konferencji jest coś o pdf :). A nasza księgowość dopytuje o szczegóły. Czyli RPW na xmlu jak widać. Jeśli będzie działało to jak przy e-Puap to pójdzie sprawnie.
Nie jest wykluczone, że będzie można sobie skonwertować to do PDF za pomocą jakichś mechanizmów, które będą dodane. Natomiast wartość dowodową ma tylko i wyłącznie oryginał XML.
Zresztą teraz też można sobie zrobić PDF. Wystarczy otworzyć w nowym oknie (podgląd w nowym oknie) i za pomocą wbudowanych w przeglądarkę mechanizmów wydrukować do PDF-a.
PS. Na razie to wszystko w EZD PUW jest jeszcze w fazie rozwojowej. Widać choćby literówkę na zaznaczonym zrzucie ![]()
Dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam jeszcze dostępu do testowania stąd te pytania..
Mam nadzieję, że powstanie funkcja opisywania faktur, albo chociaż będzie można migrować z wersji EZD A do B (nowy system zadań).