U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja. Czekamy, aż KSeF ruszy na produkcji w wersji A.
Pojawia się brak danych i błąd, bo nie dodałeś do pliku hosts przekierowania dla subdomeny:
connectors.twojadomena.pl
Na webinarze 28 stycznia Nask mówił, żeby dodać te wpisy do DNS i że dotyczy to tylko połączeń z IPSec. Nic nam nie było wiadomo czy tak jesteśmy podłączeni. Ale dodałem te wpisy do DNS zaraz po webinarze. Nic to nie dało więc wpisy usunęliśmy. Dzisiaj znowu dodałem i teraz jest ok
Ping powinien normalnie odpowiadać po dodaniu wpisu connectors.saas1.ezdrp.gov.pl do pliku hosts
Edit. U nas też już dostępna jest integracja w produkcyjnej wersji 21.32.7 (A)
U nas również na produkcji wersja 21.32.7 (A) po zgłoszeniu NASK-owi problemu dzisiaj ruszyła integracja.
Czy my musimy dodawać te wpisy w DNS? Chyba nie jesteśmy podłączeni po IPsec tylko nasz adres IP jest na whitelist. Średnio się znam na tym. Na wersji testowej EZD RP wszystko działało, normalnie połączyłem się z testowym KSeF. Więc chyba ten nasz adres IP jest ok i nie muszę nic kombinować w tych DNSach.
Niestety przy konfiguracji z KSeF już na produkcji dostaję taki komunikat:
21.32.7 (A)
Brak możliwości wskazania osoby do obsługi KSEF, mimo posiadania uprawnienia adm.ksef. Poprawka planowana na wtorek. Prawdopodobnie można wskazać osobę posiadającą uprawnienia adm,ksef i adm.podmiot na tę chwilę.
U nas na wersji 21.32.7 (A) również pokazywało taki błąd ale po kilku próbach załapało konfigurację.
U nas na wersji 21.32.7 (A) pozwoliło wskazać pracownika sekretariatu. Także być może błąd czasowy bo mi dopiero po kliku próbach przyjęło konfigurację.
u nas najpierw było ustawione na administratora ksef (do testów) a potem zmieniłam na pracownika kancelarii bez takich uprawnień do ksef administracyjnych i faktury normalnie się pojawiały
Czy certyfikat KSeF musi być wystawiony dla osoby, która będzie pobierać faktury w EZD RP?
Administrator KSeF jest w EZD RP akceptowany ze swoim certyfikatem, ale wskazanie innego pracownika w module “Konfiguracja Krajowego Systemu e-Faktur” kończy się komunikatem: “Użytkownik wyznaczony do obsługi faktur jest nieaktywny lub nie istnieje. Wskaż innego użytkownika.”
Zerknij na mój post wyżej. Sprawa zgłoszona do NASK czekamy na poprawkę.
Udało się komuś dziś zrobić integrację? My korzystamy z WhiteList i bardzo ładnie ładuje nam się kafelek do konfiguracji jednak po wpisaniu danych konfiguracyjnych podaniu certyfikatu, klucza, hasła i po kliknięciu na Połącz z KSeF, zaczyna się kręcić kółeczko i po parudziesięciu minutach wyrzuca błąd (Screen w załączeniu). Próbuję od południa co jakiś czas i ciągle ten błąd. Myślałem że po godz. 22 jak nie będzie już ruchu na KSeF to ruszy integracja, ale jednak nie. Wersja 21.32.10 (A)
Jest nowa wersja 21.32.10 (A), lecz problem z przypisaniem pracownika pozostał. Przycisk “Konfiguracja połączenia z KSeF” zwraca błąd przy skonfigurowanej we wtorek integracji. Po usunięciu istniejącej integracji i próbie wykonania nowej pojawia się błąd.
U mnie niestety to samo. Cały czas taki sam błąd jak na fotce. Kilkadziesiąt prób, w różnych odstępach czasu. Komunikat o błędzie bez możliwości jakiejkolwiek analizy.
Udało się wreszcie skonfigurować połączenie z KSEF. Ale żeby nie było od razu jest problem z przyporządkowaniem odpowiedniego konta. Część kont przyjmuje system, a część nie - tego właściwego akurat system nie przyjmuje…
Miałem dokładnie to samo napisać. Integracja działa, ale przypisanie tylko do losowych osób. Jest to jednak jakiś postęp ![]()
U mnie również nie mogę przypisać konkretnej osoby. Może coś ze strukturą organizacyjną jest nie tak? U mnie wchodzą osoby podlegające bezpośrednio pod Dyrektora (DYR).
U mnie można powiedzieć losowo - czyli nie mogę znaleźć wspólnego mianownika dla tych kont, które mogą i dla tych które nie mogą. Po prostu to konto, które bym chciał nie da rady.