E-mail a zakładanie sprawy prowadzonej elektronicznie

Wpłynął e-mail dot. klasy spraw prowadzonych elektronicznie. Mail (plik .eml) został dodany do RPW, ale nie można założyć z niego sprawy, bo dokument dodany z dysku powinien być dodany do składu chronologicznego. Trochę bez sensu jest drukować tego maila i dodawać do składu. Co z tym zrobić?

Na wersji B na pliku eml dodanym z dysku mogę założyć sprawę elektroniczną. Wszystkie pliki dodawane z dysku są przez EZD RP traktowane jako dokument elektroniczny i nie trzeba ich oddawać do składu.

1 polubienie

Też mam wersję B i taki komunikat:

Mam pytanie, w jaki sposób był przyjęty wpływ? Powtórzyłam sytuację i jeżeli zarejestruję wpływ w module kancelaria wskazując sposób dostarczenia email to faktycznie nie założę sprawy elektronicznej. Należy rejestrację wpływu wykonać poprzez przycisk :”Dodaj plik z dysku” umieszczonego na stronie głównej i zarejestrować go w RPW.

Dokładnie maili nie rejestrujemy z modułu kancelaria, tylko dodajemy z dysku. Polecam usunąć ten plik z błędnie nadanym RPW i dodać plik z dysku

opisz proszę z którego miejsca dodajesz ten plik eml i z którego miejsca rejestrujesz w RPW - prawidłowo powinno być tak jak opisano tu: https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/rejestracja-elektronicznych-przesylek-wplywajacych-e-mail/

Plik .eml dodany był z głównej strony (Dodaj plik z dysku), przy czym od razu zaznaczona była opcja ‘Zarejestruj w RPW’.
Wypróbowałem inną kolejność - dodanie pliku z dysku bez zaznaczonego dodania do RPW, założenie z pliku sprawy i dopiero wtedy dodanie do RPW - poszło bez problemu.