Mamy kilku użytkowników, którzy mają dostęp do wszystkich spraw, choć nie powinni.
Przy wyświetlaniu spraw wykonuje się zapytanie bez warunków sprawdzających id stanowiska albo id komórki. Co może być przyczyną?
SELECT count(*)::int
FROM sprawy."Sprawa" AS s
WHERE s."Id" IN (
SELECT s0."Id"
FROM sprawy."Sprawa" AS s0
WHERE s0."IdPodmiotWlascicielBiznesowy" = $1 AND NOT (s0."CzyUsuniety") AND s0."Status" <> 6 AND s0."Status" <> 4 AND s0."Status" <> 7 AND s0."Status" <> 8
)
Dziękuję,
jeżeli jest to kierownik, to powinien widzieć sprawy pracowników.
Może warto porównać uprawnienia osób, które nie widzą spraw, z tymi którzy je widzą.
prawdopodobnie jedno uprawnienie jest “za duże”.
Czy ta komórka: Centrum Analiz i Rozwoju w KUIP w strukturze organizacyjnej nie jest jakąś komórką nadrzędną nad wszystkim i czy tam nie jest dodany ten pracownik?
Pulpit kierownika daje dostęp do spraw podległych pracowników, a jeśli dobrze rozumiem pytanie @mmmmm te osoby mają dostęp do wszystkich spraw w organizacji a nie tylko spraw swoich podległych?
A jak wygląda wcześniejszy fragment funkcji SQL ? W treści warunku znajduje się $1 w s0.“IdPodmiotWlascicielBiznesowy” = $1, co prawdopodobnie oznacza pierwszy parametr funkcji. Być może to oznaczenie komórki (zawsze lub tylko w wypadku uprawnień kierownika).
Tak, niestety pulpit kierownika daje dostęp do wszystkich spraw w jednostce. Zwróciliśmy się do wsparcia jak przyciąć widoczność. Otrzymaliśmy odpowiedź, że trzeba przyciąć widoczność na poziomie JRWA.
Dokładnie też tak myślę. Jeśli drzewko struktury byłoby poprawnie zrobione i Kierownik w strukturze miałby dostęp tylko do swojej jednostki, a poniżej nic by nie było to nie miałby dostępu do spraw całkowicie innych zespołów.
Pełny log poniżej. Z jakiegoś powodu wykonywane są zapytania bez warunków odnoszących się do stanowiska lub komórki. Ale być może ezdrp coś sobie cachuje, więc w tych logach może nie być wszystkiego.
Hmm,
coś tu jest nie tak - moim zdaniem pomieszane są pewne kwestie.
uprawnienie pulpit kierownika to osobne uprawnienie, które powinno być nadane pracownikom, którzy pełnią rolę kierowników komórek organizacyjnych
przydzielanie dodatkowych dostępów to osobne uprawnienie, które umożliwia nadawanie użytkownikom systemu nadprogramowych uprawnień, które nie wynikają bezpośrednio z umiejscowienia danego pracownika w strukturze organizacyjnej podmiotu (w związku z czym nie są mu nadane szablonem uprawnień). Tak na szybko, nadaliście za dużo uprawnień:
Odnoszę wrażenie, że Stanowisko Dyrektor Centrum jest zbyt nisko w strukturze i brakuje stanowisk w strukturze. Jeżeli Pion Prorektora podlega pod Dyrektora Uniwersytetu a GA podlega pod Pion Prorektora to proponuję dodać stanowiska w na odpowiednich poziomach jak na poniższym obrazku, przenosząc stanowisko Dyrektora wyżej w strukturze.
Witam. Ja też doświadczyłem takiej sytuacji (z dnia na dzień), ale zamiast się głowić zgłosiłem sprawę do NASK. Okazało się, że problem jest im znany i pracują nad jego rozwiązaniem.