Od kilku dni zdarza się nam w pismach przekazywanych w zadaniu wystawionym do podpisu podłączanie pism z zupełnie innego zadania, a nawet sprawy. Wygląda to tak, pracownik, który utworzył zadanie dla kierownika, po złożeniu przez niego podpisu, widzi pod podpisanym pismem, oddzielny panel “Dokumenty dodane przez podpisującego” i tam jest widoczny plik z możliwością podglądu kompletnie nie związany z naszym pierwotnie wystawionym zadaniem z adnotacją “dodane z zadania “imię i nazwisko kierownika” z zadania “nazwa pliku””. Plik ten jest możliwy do wyświetlenia.
Do tego, kiedy samo podpisane nasze pismo, przekazujemy dalej do kolejnej osoby merytorycznej to podłączone pismo również jest przekazywane mimo, że świadomie nie zaznaczamy na nim checboxa i u tej kolejnej osoby również jest możliwe do wyświetlenia.
Osoba podpisująca podpisuje dokument tylko w jednym zadaniu, po podpisaniu zamyka je i przechodzi do kolejnego wystawionego zadania. Nie ma możliwości podpisania hurtowego w wersji B, dlatego też nie bardzo rozumiemy skąd takie podczepianie pism ze sobą niezwiązanych.
Podejrzewamy, że może to mieć związek z ustawieniami mobilnego podpisu elektronicznego, ale nie możemy znaleźć właściwego rozwiązania.
Nie mamy wsparcia NASK, pracujemy na wersji 21.28.8 (B)
Na tej wersji (21.28.8 B), też mamy dwa przypadki takiego błędu. Mamy wsparcie NASK i czekamy na przeanalizowanie problemu. Weryfikując historię spraw i zadań zauważyłem, że pomiędzy zaakceptowaniem właściwego pliku, a akceptacją drugiego - dotyczącego innej tematyki minęło tylko kilka sekund. Wiem, że kiedyś na wersji A pojawiały się tego typu zdarzenia
1 polubienie
@tomdzieg dziękuję za informację. Czy mogę poprosić o informację jeśli NASK odpowie na Wasze zgłoszenie? Baliśmy się, że to nasza wina w zakresie ustawień uprawnień, ale jeśli jest to błąd systemowy to przynajmniej wiemy żeby poprosić osoby podpisujące pisma o większą przerwę między podpisami.
U nas dopiero teraz ruszyła taka intensywniejsza praca z podpisami elektronicznymi i takich przypadków mamy aż za dużo żeby przejść obok tematu obojętnie. Na poprzedniej wersji którą mieliśmy 21.26 (B) wykryliśmy kilka przypadków i poprosiliśmy o podniesienie wersji z nadzieją, że problem nie będzie się powtarzał, a tu okazuje się, że podpinanie pism nadal występuje.
Cześć,
czemu nie macie wsparcia NASK? Czy chodzi o działalność gospodarczą, którą prowadzicie?
Jesteśmy uczelnią a te nie mają jeszcze wsparcia NASK. Proces wdrażania na uczelniach dopiero się zaczyna i wdrożenie zrobiliśmy samodzielnie. Podmioty, które samodzielnie uruchomiły to oprogramowanie muszą radzić sobie same.
1 polubienie
@tomdzieg wrócę do tematu, ponieważ u nas zaczyna to być już na etapie niepokojącym. Osoby podpisujące już wiedzą, że mają odczekać z kolejnym podpisem a mino to te pisma samoczynnie nadal podłączają się do zupełnie innych dokumentów. Dla mnie to już jest naruszenie ochrony danych, bo nie mamy pewności czy np. wysyłka PUH nie załapie tego pisma jako załącznika, skoro inne osoby w ścieżce udostępniania widza treść tych podłączonych pism.
Czy otrzymaliście może już jakąś informację do waszego zgłoszenia w tym temacie?
Oprócz informacji, że przekazano programistom, to nie.
1 polubienie
Dziś badając przypadki podłączeń pism do innych spraw zauważyłam, że różni się też czas zakończenia zadania nawet o kilka godzin. Wygląda to tak jakby kończyło się najpierw właściwe zadanie i w tle to pismo się podpina bez wiedzy pracownika, a później kiedy kończy się inne zadanie w sprawie do której podpięło się pismo to zakończenie wczytuje się z inną godziną. Nawet nie potrafię sama sobie tego wyjaśnić. Jedną historię widzę z pozycji menu monitorowanie → historia, a inną z pozycji sprawy. Przygotowuję wiadomość do NASK pomimo braku wsparcia bo już nie jestem w stanie inaczej tego problemu rozwiązać. Rzeczywiście podpięte pisma różnią się czasem złożenia podpisu o kilkanaście/kilkadziesiąt sekund ale to absolutnie nie powinno tak działać. Jutro mam do przejrzenia kolejne przypadki.
1 polubienie