Dodawanie pism do składu

Dzień dobry.
Pracownik przyniósł mi wczoraj do kancelarii pisma zarejestrowane w ezd w roku 2025!
Sprawy były otwarte. Na dzień dzisiejszy chce je zamknąc, sprawy są elektroniczne. Ezd dało mu komunikat aby oddał je do składu pełnych odwzorowań.
Moje pytanie brzmi: do którego składu mam je wrzucić?
Pełnych odwzorowań z 2025 - ten karton mam już zamknięty (mam go otworzyć i tam wrzucic?), czy pełnych odwzorowań obecnie otwartego kartonu na 2026? - PISMA SĄ Z 2025 r
Będę wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam

Aby móc zarejestrować w składzie pismo z poprzedniego roku należy:

1. zarejestrować wpływ w kartonie roku bieżącego,
  2. przejść do Składy > Dokumenty w składzie,
  3. zaznaczyć właściwy numer RPW i z menu po prawej stronie wybrać Przenieś do innego kartonu,
  4. wskazać otwarty karton z poprzedniego roku

Nie rozumiem…
zarejestrowac wpływ w kartonie bieżącego roku a mam wskazac otwarty karton z poprzedniego roku…
karton 2025 zamknełam z poczatkiem 2026 roku…

Już wyjaśniam, bo poszedłem na skróty.

1. Odnajdujesz karton z 2025, w którym powinno się znaleźć pismo przyniesione teraz do rejestracji w składzie. Otwierasz ten karton.
  2. Rejestrujesz pismo z rpw2025 w kartonie na rok 2026.
  3. Przechodzisz do Składy > Dokumenty w składzie.
  4. Zaznaczasz w kartonie na 2026 pismo z rpw2025, z prawego menu wybierasz Przenieś do innego kartonu.
  5. Wskazujesz ten otwarty karton z 2025.
  6. Po przeniesieniu pisma zamykasz karton 2025.

ok, a potem musze przedrukowac etykiete z kartonu 2025 ktora generowałam na koniec roku bo mi sie ilość pism nie bedzie zgadzac, tak?

aaa jeszcze jedna sprawa mi sie nasuwa teraz ….
pismo z 2025 zarejestruje w obecnym kartonie (2026) pismo dostanie nr np. 8,
przenosząc je do kartonu z 2025 tam juz mam inne pismo z nr 8…
a w kartonie 2026 po przeniesieniu pisma nr 8 zrobi sie “dziura” ?

Tak, trzeba będzie wydrukować nową etykietę na karton z 2025. Odpowiadając na drugie pytanie po przeniesieniu będziesz miała pismo 8/2025 i 8/2026. Numeracja pism rejestrowanych w składzie jest ciągła na dany rok

Ok, dziękuje za odpowiedz. Spróbuje to dzisiaj zrobic, zobaczę co się stanie :slight_smile:

W EZD PUW funkcjonuje coś takiego jak dokument nie podlegający przechowywaniu w składzie chronologicznym, czy EZD RP nie posiada jakiegoś analogicznego rozwiązania?

EZD RP z automatu wyłącza konieczność rejestracji w składzie wszystkich pism, które wpłynęły droga elektroniczną (e-mail, eDoręczenia). Tak samo traktuje pliki dodane z dysku.