Brak dowodu doręczenia korespondencji wysłanej przez ezd

Witam serdecznie.

Mam pewien problem z korespondencją wysłaną przez ezd. Potrzebuję pobrać potwierdzenie odebrania korespondencji, która jest odebrana, przesyłka jest na liście wysyłki natomiast nie ma jej w aktach sprawy… Spotykam się z tym pierwszy raz i stanowi to problem w postepowaniu administracyjnym, gdyż nie mam jak udowodnić że pismo zostało odebrane ( a jest odebrane - zielona ikona), przy każdym pliku mam taką możliwość a tym razem nie.

Chodzi o zwrotne potwierdzenie odbioru?
Jeśli sprawy prowadzone są elektronicznie, to ZPO ląduje w składzie chronologicznym.
Poza tym należy udać się do kancelarii ogólnej i zapytać o status przesyłki - zdobyć numer przesyłki poleconej. Na jego podstawie, na stronie Poczty Polskiej, można sprawdzić jej status. Jeśli zwrotka nie wróciła do urzędu, to należy złożyć reklamację.

Tak, chodzi o ZPO.

Nie posiadamy jeszcze składu chronologicznego. EZD jest wprowadzone tylko w punkcie kancelaryjnym a całość dokumentacji prowadzona papierowo. I to właśnie punkt kancelaryjny posiadał problem z brakiem w/w potwierdzenia. Trudno reklamować zwrotkę, gdy nie ma dokumentu, który został wysłany, najzwyczajniej znikła pozycja. Tym samym nie ma nr przesyłki etc.

(Brakuje załącznika Problem ezd.docx)