Czy mieli Państwo sytuację braku pisma w EZD, które wpłynęło przez eDoreczenia?
Przesyłka, która wpływa przez eDoreczenia jest automatycznie pobierana do EZD. Mamy jednak sytuację, że pismo (informacja telefoniczna z innego urzędu o wysłaniu pisma) zostało do nas przekazane przez eDoreczenia, a my go nie mamy w EZD. W RPW w tym dniu nie mamy takiego pisma. Urząd, który wysłał do nas pismo ma potwierdzenia doręczenia.
Po wejściu na platformę edoreczen nie ma tej przesyłki w odebranych, ale jest informacja w Wątkach (doręczona).
Martwi mnie jeszcze to, że na platformie edoreczen w Wątkach mam jeszcze kilka pism, których nie mogę znaleźć w EZD w RPW.
Mamy to samo. Znalazłem takie pismo w wątkach a u nas go nie ma. Napisałem do NASKu - odesłali nas do MC, ci do Poczty Polskiej a Poczta udzieliła następującej “merytorycznej” odpowiedzi:
Szanowny Panie,
W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego lub publicznej usługi hybrydowej prawo wniesienia reklamacji przysługuje:
- nadawcy;
- adresatowi – w przypadku, gdy nadawca nie skorzystał z prawa dochodzenia roszczeń albo gdy korespondencja została doręczona adresatowi.
Reklamacja może być zgłoszona w każdej placówce pocztowej operatora wyznaczonego lub z wykorzystaniem usługi online udostępnionej przez operatora wyznaczonego - formularz reklamacyjny dostępny jest dla Klienta bezpośrednio w skrzynce doręczeń w zakładce “usługi dodatkowe”.
Z wyrazami szacunku / Best Regards,
Zidentyfikowaliśmy w marcu 6 takich przesyłek, których nie otrzymaliśmy w ogóle (nie ma w skrzynce), a nadawcy posiadają potwierdzenie otrzymania przez nasz urząd. Biegną nam terminy w sprawach, o których nic nie wiemy. To bardzo niepokojący błąd systemu eDOR. Poczta, zgodnie ze swoimi regulaminami, nie przyjmuje reklamacji od adresatów, którzy nie otrzymali przesyłek, chyba że dostarczą zrzeczenie się nadawców z roszczeń. Kolejny absurd. Nadawca nie ma żadnego powodu reklamować przesyłkę, skoro posiada potwierdzenie otrzymania przez adresata.
W jaki sposób dowiedzieliście się o tym, że pism nie ma w eDoreczeniach i w EZD?
O pismach nieotrzymanych dowiedzieliśmy z się od kilku nadawców, interesujących się biegiem swojej sprawy. Poprosiliśmy ich o dowód wysłania i otrzymania i otrzymaliśmy je. Po ustaleniu numerów pisma z tych dokumentów i potwierdzeniu przez wyszukiwarkę, że nie wpłynęły na naszą skrzynkę eDOR, złożyliśmy reklamację, lecz w Poczta odmówiła nam prawa do reklamacji jako adresatowi. Podkreślam, że ani nasz system ezd zintegrowany z eDOR ani my sami nie usuwamy żadnych przesyłek ze skrzynki eDOR. Uważam, że to poważny błąd systemu eDoręczeń, którego przyczyn i prawdziwej skali nie jesteśmy świadomi. Poczta przy tym zachowuje się skandalicznie, ignorując nasze zgłoszenia i reklamacje. Jesteśmy bezsilni.
Pozdrawiam
Muszę sprostować, że o niektórych pismach dowiedzieliśmy się z maili awizujących, a niektórych od nadawców. Mimo awiza przesyłek z 18-19.03.25 nie było. Jak udało mi się wyjaśnić, wpłynęły dopiero wczoraj, ale daty na potwierdzeniach wskazują daty sprzed dwóch tygodni. (może to wynik reklamacji?). Warto jednak wyjaśnić, że na adres mailowy, dedykowany do tzw. notyfikacji, nie otrzymujemy powiadomień o każdej nowej przesyłce. Niektóre pisma nie są nam w ogóle awizowane, więc nie jesteśmy w stanie sprawdzić, czy wszystkie otrzymaliśmy na skrzynkę eDOR. Poza tym w zakładce wątki nie widać żadnych przesyłek, ani otrzymanych, ani wysłanych.
To samo u nas:
Szanowny Panie,
W przypadku niewykonania lub nienależytego wykonania publicznej usługi rejestrowanego doręczenia elektronicznego lub publicznej usługi hybrydowej prawo wniesienia reklamacji przysługuje:
nadawcy;
adresatowi – w przypadku, gdy nadawca zrzeknie się praw dochodzenia roszczeń albo gdy korespondencja została doręczona adresatowi.
Reklamacja może być zgłoszona w każdej placówce pocztowej operatora wyznaczonego lub z wykorzystaniem usługi online udostępnionej przez operatora wyznaczonego - formularz reklamacyjny dostępny jest dla Klienta bezpośrednio w skrzynce doręczeń w zakładce “usługi dodatkowe”.
Z wyrazami szacunku / Best regards
Zespół Doradców Klienta / Customer Advisory Team
Biuro Centrum Obsługi Finansowej/ Financial Service Center Office
Poczta Polska S.A.
Wiadomości wpłyneły wczoraj na skrzynkę i zostały pobrane przez EZD. Nadawca ma potwierdzeni, że odebraliśmy 19.03.2025.
Do nas też pisma wpłynęły następnego dnia po złożeniu reklamacji