Automatyczna deaktywacja płączenia z testowym KSEF

Błąd EZD podczas oczekiwania na pobranie faktur z KSEF.
Testuję odbieranie faktur z KSEF na wersji 26.204.9 (B). Testując połączenie z KSEF zauważyłem, że połączenie z testowym KSEF zostaje nagle deaktywowane (suwak jest przesuwany automatycznie na pozycję deaktywacji) i wysyłane jest powiadomienie, że konfiguracja z KSEFzostała wyłączona. W tym czasie pojawia się błąd w grafanie o problemie z wysyłką maili (4.3.2 Concurrent connections limit exceeded (…)). Wczoraj zdarzało się to przed 13, w nocy, a dzisiaj permanentnie od 10 rano.

Czy EZD używa outlooka do połączenia z KSEF (i trafia na chwilowy limit exchange-a i nie czeka) czy to tylko zbieżność informacji ?
Być może zależy to od obciążenia sieci wewnętrznej. Maile jednak dochodzą, inne programy działają, samo EZD również działa.

Z tego co wiem automatyczne rozłączenie z KSeF następuje wtedy gdy jest problem z pobieraniem faktur z Ministerstwa finansów. Według podręcznika po kilkukrotnej nieudanej próbie pobrania faktur z KSeF integracja automatycznie się rozłącza.

Testujesz to ze produkcyjnym KseF czy z testowym?

Próbowałem na testowej infrastrukturze podłączać się do testowego KSEF. Pamiętam ten zapis. Uznałem, że to opis sytuacji wyjątkowej, np, raz dziennie.

Może dlatego że to testowy.

Ja mam integrację z produkcyjnym KSEF i odkąd mam uruchominy EZD RP to jeszcze się nie rozłączył. Tylko ja mam to jako SaaS w NASK.

Z całym szacunkiem, ale gdzie w tym opisie: Konfiguracja integracji z Krajowym Systemem e-Faktur – Podręcznik użytkownika systemu EZD RP mowa jest o używaniu outlooka do połączenia z KSEF?

Szukałem przyczyny rozłączania konfiguracji a jedyny błąd który zauważyłem w logach to błąd o outlooku. Dlatego to było jedno z moich pytań. Dzisiaj nadal rozłącza konfigurację jednak błędu z informacją o outlooku nie ma, więc zakładam, że tamte błędy to tylko skutek obciążenia wewnętrznej sieci pomimo, iż maile o rozłączeniu nadal przychodzą tylko do wybranych osób z kontami administracyjnymi a nie do wszystkich. Nadal zastanawiam się nad przyczyną rozłączania i braku odbierania. Być może to wina serwera testowego KSEF.

Po różnych testach, wykonanie zmiany daty zakresu pobierania faktur (wg informacji np. z KSEF pominięte faktury ) poskutkowało chwilowo końcem wyłączania konfiguracji i odebraniem wczorajszych faktur.