Czy ktoś z Państwa wie jak wysłać pismo mailem do wielu podmiotów? Tak aby nie wpisywać za każdym razem adresu przy wysyłce. Jest to bardzo czasochłonne. Jeden adresat w EZD może posiadać max 5 adresów e-mail więc stworzenie odbiorcy z 30 adresami nie wchodzi w grę.
Nie wiem jakiej wersji Państwo używacie. W wersji A SaaS nie ma żadnej sensownej integracji z mailami. Po prostu wysyłamy w programie pocztowym i maila wrzucamy do sprawy. Potem maila można zarejestrować w RKW.
Używamy wersji : 26.104.5 (A)
O wersji pisałem w związku z tym, że w firmach, które same instalują EZD RP na swojej infrastrukturze to może jest możliwość zintegrowania z serwerami pocztowymi i wtedy lepiej działa wysyłka i odbiór maili. Przynajmniej mam taką nadzieję, że chociaż w takich wypadkach działa to inaczej niż w wersji chmurowej. U nas w chmurce to maile (mimo, że to bardzo często wykorzystywany kanał komunikacji) raczej po macoszemu potraktował NASK.
Marcin1 - co rozumiesz - “raczej po macoszemu potraktował NASK” - nie możesz wysyłać maili z systemu jak korzystasz z usługi SaaS? Czy raczej chodzi o to że chciałbyś wysyłać maile do wielu odbiorców na raz? Wybacz ale z system EZD RP ma możliwość wysyłania maili, ale ma też ograniczenie wysyłania maili do wielu osób przypiętych do tego samego kontaktu w bazie kontaktów - stąd ograniczenie do 5. Wybacz system EZD to nie poczta mailowa. Zresztą mail jest najpopularniejszą drogą kontaktu, ale ułomną bo w przepisach prawa nie ma ma wskazanej mocy prawnej dla potwierdzenie dostarczenia potwierdzenia przesyłki wysłanej e-mailem, ale dla epupau czy e-doręczeń już takie usankcjonowanie jest.
Mogę, ale oprócz tego limitu odbiorców, funkcja jeszcze jeden poważny mankament – całość idzie przez serwer i adres mailowy NASK. W efekcie wszelkie automatyczne zwrotki (błędy w dostarczeniu, autorespondery informujące o nieobecności itp.) trafiają w czarną dziurę, a nie do mnie.
O to mi właśnie chodziło we wpisie powyżej.