Ustawienie zastępstwa stałego dla jednej osoby na różnych stanowiskach

Dzień dobry,
w firmie jedna osoba może posiadać kilka stanowisk (np. samodzielnych, albo być jednocześnie pracownikiem jakiejś pracowni i oprócz tego mieć do siebie przypisane samodzielne stanowisko).
Czy jest możliwość przypisania takiej osobie stałego zastępstwa dla samego siebie? W sensie, że np. stanowisko w pracowni będzie główne, a do pozostałych to “główne” stanowisko uzyska zastępstwo stałe. Ułatwiłoby to chociażby otrzymywane powiadomienia z reszty stanowisk.
Ja, jako administrator nie mogę obecnie wskazać tej samej osoby tworząc zastępstwo (czyli zastępowanego i zastępującego, pomimo różnych stanowisk).
Jest jakiś patent na rozwiązanie takiej sytuacji?

Chyba najprostszym rozwiązaniem było by utworzenie kont technicznych dla samodzielnych stanowisk.

1 polubienie

W EZD nie ma możliwości ustawienia zastępstwa dla siebie samego.
Warto zastanowić się czy liczba stanowisk nie jest zbyt duża i czy nie da się jej zredukować do minimum.

Jeśli praca w pracowni odbywa się na koncie technicznym, można do niego podpiąć alias pocztowy i wtedy powiadomienia e-mail z tego konta będą trafiać na właściwą skrzynkę.
Ogólnie jednak nawet gdyby zastępstwo „za siebie” było możliwe, nie rozwiązałoby to problemu z powiadomieniami dlatego że EZD RP nie wysyła powiadomień o nowych sprawach i pismach trafiających na konto osoby zastępowanej, niezależnie od tego kto jest zastępcą. Nowe rzeczy widoczne są wyłącznie po zalogowaniu, w sekcji zastępstw po prawej stronie pulpitu.​​​​​​​​​​​​​​​​

Ewentualnie tak ja wyżej zostało zaproponowane konta techniczne na samodzielne stanowiska ale do każdego musiałby być inny alias pocztowy (nie można wykorzystać kilka razy jednego maila do różnych kont).

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi!

Dodam jeszcze że plusem takiego rozwiązania tzn. konta techniczne dla stanowisk samodzielnych jest to, że zmiana osoby na takim stanowisku będzie wymagała tylko udzielenia dostępu do konta nowej osobie.

Najprostszym rozwiązaniem będzie nic nie robienie z tym tematem. Zawsze wskakują powiadomienia na maila (jeśli ustawi się powiadomienia), więc to nie jest tak, że te osoby nie będą widzieć nowych akcji.
Konta techniczne są ok (zwłaszcza jak kilka osób obsługuje to samo), ale z tego, co czytałam, to nie zaleca się podpisywania dokumentów itp. na takim koncie. Poza tym więcej zachodu byłoby z dodawaniem aliasów pocztowych niż z gotową już strukturą z przypisanymi do stanowisk użytkownikami. A w EZD RP zmiana stanowiska to jedno kliknięcie. Można się przyzwyczaić.

1 polubienie