Propozycja rozszerzenia RKW o możliwość rejestrowania wysyłek realizowanych za pośrednictwem zewnętrznych systemów informatycznych (e-wysyłka)

Zwracam się z prośbą o rozważenie dodania do systemu EZD RP funkcjonalności polegającej na możliwości rejestrowania w Rejestrze Korespondencji Wychodzącej (RKW) przesyłek (roboczo nazwijmy je e-wysyłka), których rodzaje mogłyby być definiowane przez administratora w słowniku systemowym. Rozwiązanie to pozwoliłoby na ewidencjonowanie czynności polegających na przekazywaniu dokumentów i danych za pośrednictwem zewnętrznych systemów informatycznych, które nie są obsługiwane jako odrębne kanały wysyłki w EZD RP.

Przykładem takiej potrzeby są sprawozdania przygotowywane i przekazywane wyłącznie w dedykowanych portalach zewnętrznych, w szczególności sprawozdania statystyczne GUS sporządzane w systemie dostępnym pod adresem https://stat.gov.pl/, roczne sprawozdanie o udzielonych zamówieniach publicznych sporządzane za pośrednictwem strony http://sr.uzp.gov.pl/ oraz inne sprawozdania przekazywane do naszej Centrali. Wskazane sprawozdania są realizowane po zalogowaniu się do dedykowanych systemów przy użyciu indywidualnego loginu i hasła, a ich przekazanie następuje bezpośrednio w tych systemach, w terminach określonych przepisami prawa.

W dobie odchodzenia od dokumentów papierowych i postępującej informatyzacji coraz więcej jednostek komunikuje się w ten sposób, jednak obecnie realizacja i terminowe przekazanie powyższych sprawozdań nie znajduje odzwierciedlenia w Rejestrze Korespondencji Wychodzącej. Udokumentowanie tych czynności polega na załączeniu do akt sprawy potwierdzenia wygenerowanego w danym systemie, na przykład w formie pliku PDF, zrzutu ekranu lub sporządzenie notatki służbowej przez pracownika. Rozwiązania te nie zapewnia pełnej ewidencji wysyłek w RKW.

Przed wdrożeniem EZD RP rejestr RKW w naszej jednostce prowadzony był w formie arkusza Excel, co umożliwiało jego elastyczne dostosowanie do bieżących potrzeb i różnych form przekazywania dokumentów. Obecnie system EZD RP umożliwia rejestrację w RKW wyłącznie przesyłek pocztowych, wysyłek przez ePUAP, e-Doręczenia, pocztę elektroniczną oraz faks, co znacząco ogranicza możliwość pełnej ewidencji korespondencji wychodzącej realizowanej za pośrednictwem innych narzędzi informatycznych.

Do zgłoszenia załączam zrzut ekranu z propozycją miejsca w systemie, w którym – naszym zdaniem – mogłaby zostać udostępniona funkcjonalność definiowania i rejestrowania tego typu przesyłek w RKW.

1 polubienie

Ja dokonuję wysyłek sprawozdań statystycznych. Od tego roku mamy tę klasę JRWA prowadzoną wyłącznie elektronicznie.
W przypadku półrocznego GUNB-3 założyłem sprawę na podstawie pisma Wojewody. Pliki w sprawie dodaję z dysku.
Wysyłam również do GUS’u kwartalne zestawienia poprzez dedykowaną stronę - w tym przypadku założyłem własną sprawę i tam dodaję pliki stworzone przeze mnie (łącznie z xml’ami generowanymi przez przez dedykowany program GUS, czy też utworzonymi z jego poziomu raportami). Dodałem również plik ze zwrotną wiadomością e-mail (automat GUS) do akt sprawy. Z tego co widzę, to dodając plik mogę nadać jedynie numer RPW. RKW nie ma opcji i nie wiem jak miałoby to funkcjonować skoro wysyłka miałaby odbywać się poza EZD?

Proponowana funkcjonalność nie zakłada realizowania wysyłki z poziomu EZD RP ani integracji z zewnętrznymi portalami. Funkcjonowałoby to w ten sposób, że po wykonaniu czynności w systemie zewnętrznym (np. po wysłaniu sprawozdania przez portal GUS) użytkownik pobiera wygenerowany w tym systemie plik potwierdzający wysyłkę, najczęściej w formacie PDF i dodaje go do akt sprawy w EZD RP. Następnie, za pomocą dodatkowej opcji w RKW, możliwe byłoby zarejestrowanie tej czynności jako korespondencji wychodzącej, z wyborem odpowiedniego typu przesyłki zdefiniowanego wcześniej w słowniku (np. „wysyłka przez portal GUS”).

W takim modelu RKW nie służyłby do obsługi samego procesu wysyłki, lecz do formalnego odnotowania faktu przekazania dokumentów za pośrednictwem zewnętrznego systemu, analogicznie jak ma to miejsce w przypadku rejestrowania e-maila wysyłanego poza EZD. Pozwoliłoby to zachować kompletność rejestru korespondencji wychodzącej.

Proszę tą propozycję zmiany wysłać na adres supportu EZD RP.

Tak informacyjnie dla zainteresowanych poniżej odpowiedź z NASK:
Uprzejmie informuję, że założenie będzie uwzględnione w opisie zmian dotyczących korespondencji wychodzącej. Natomiast nie jesteśmy w stanie przewidzieć dokładnego terminu realizacji i czy uda się to osiągnąć w tym roku.