Problem skanowania RKW

Mam problem ze skanowaniem kodu kreskowego ze zwrotek. Po wydrukowaniu zwrotki na drukarce XEROX (drukuję jedynie RKW, gdyż do naszych zwrotek nie pasuje żaden szablon wydruku), i mimo że wygląda czytelnie, czytnik go nie czyta, nawet nie “piszczy” że błąd. Za to na wkładce lub zwykłej kartce papieru czyta prawidłowo - czy to mogą być ustawienia drukarki czy bardziej czytnika? Miał ktoś podobny problem? Próbuję to ogarnąć, bo u nas każdy pracownik będzie drukować RKW na gotowych zwrotkach

Na gotowych zwrotkach naklejacie wydrukowane etykiety? Z tego co rozumiem drukujecie naklejkę, która ma inny kod kreskowy od wydrukowanej zwrotki. Da się to obejść ale to też tworzenie kolejnej papierologi. Był kiedyś o tym wątek już na forum. Jeżeli dobrze to zrozumiałem i o to chodzi mogę opisać obejście.

Nie drukujemy naklejki, a sam numer RKW nadrukowany bezpośrednio na zwrotkę - wkładamy zwrotkę do podajnika i kod drukuje się w rogu zwrotki, reszta jest uzupełniana ręcznie. Z etykiety termicznej skaner w ogóle nie czytał kodu

Czy można prosić o zdjęcie przykładowej zwrotki z samym kodem?

Po nadrukowaniu kodu z drukarki, czytnik nie jest w stanie go zeskanować, ale z wkładki odczytuje prawidłowo. Czy może to być kwestia grubości papieru lub jakości wydruku?

Pierwsze porównałbym go z tym nadrukowanym na kartce papieru, wygląda jakby go ucinał. Macie może też skanery ręczne do kodów?

Posiadamy czytnik kodów, RPW pobiera ok, kod z kartki zwykłej też, a ze zwrotki złośliwie nie chce :slight_smile:

Na zdjęciu kod wygląda trochę na poniszczony ale też sugerowałbym porównanie z takim samym na kartce papieru może faktycznie jest ucinany?

Co jest dość ciekawe (moim zdaniem) ten problem występuje tylko na wersji produkcyjnej. Kody wersji testowej były skanowane bez problemu

U nas skaner czyta ten kod i jest od odsunięty od perforacji o 1 cm a nie tak jak u was na styku, może to jest przyczyna? Za to u nas ucinają się pierwsze znaki linijek adresata.

z wersji testowej wychodzi dokładnie tak samo. Dla sprawdzenia drukowałam też samo RKW na kartce A4, żeby był odstęp od krawędzi - nadal nic.