Dane hasło klasyfikacyjne zostało oznaczone jako NAS. Dlaczego na tym haśle mogę założyć sprawę?
Dzień dobry,
oznaczenie klasy JRWA jako NAS nie blokuje możliwości utworzenia sprawy.
Przykładem mogą być np. zaproszenia, podziękowania i inna korespondencja kurtuazyjna.
Przypadek 1) Otrzymuje Pani gratulacje z okazji zostania Dyrektorem. Jeżeli nie skorzysta Pani z tego pisma (tj. przeczyta je, uśmiechnie się w duchu i na tym koniec) - należy zakończyć obsługę pisma - właśnie jako NAS (bo nie ma tu żadnej dalszej korespondencji zatem nie tworzą się akta i nie tworzy się sprawa).
Przypadek 2) Również otrzymuje Pani gratulacje z okazji zostania Dyrektorem. Tym razem jednak ma Pani ochotę podziękować pisemnie nadawcy i zaprosić tymże pismem na kawę. I tu trzeba będzie założyć znak sprawy ponieważ stworzy się dokumentacja i akta sprawy (na pismo otrzymane - powstaje pismo wychodzące czyli mamy dialog).
W obu przypadkach tj. NAS jak i sprawa muszą skorzystać z tego samego symbolu JRWA. Jednak sposób jego użycia jak widać będzie odmienny.
P.S. Proszę pamiętać, że co do zasady NAS także ma kategorię archiwalną i jest przechowywany przez określony czas (chyba, że w JRWA określono, że niewykorzystane zaproszenia - nabierają kat. Bc. Ale taki przypadek trzeba trochę inaczej zaprogramować).
P.S.2 Fajną rzeczą jest to w EZD, że podczas zasilania systemu w schemat JRWA - jeden i ten sam symbol można opisać dwojako.
Np. 0060 - zaproszenia, kondolencje i korespondencja kurtuazyjna (dla spraw) jak również
0060 - niewykorzystane zaproszenia, kondolencje i korespondencja kurtuazyjna (tu dla NAS).
W zależności od zastosowania - użytkownik zobaczy jeden albo drugi opis
Miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka
Czy mogę na całym JRWA włączyć NAS?
Dobry wieczór,
technicznie system powinien przyjąć takie ustawienie. Nie można tego jednak zrobić globalnie - trzeba by było oznaczyć ręcznie każdą klasę JRWA.
Pytanie tylko - po co w ogóle to robić na całym JRWA?
Trudno sobie wyobrazić urząd, w którym dosłownie każda klasa JRWA mogła by być NAS.
P.S. Przypomnę, że istota NAS ma swoją podstawę prawną w Rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych ( Dz.U. 2011 nr 14 poz. 67).
Miłego wieczoru,
Tomasz Skwarka
Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź. Przekazałem informacje dalej (wyżej). A w odpowiedzi usłyszałem, że rozporządzenie nie daje zamkniętego katalogu bo jest napisane “w szczególności”