E-wpływ czyli e-doręczenia i e-puap

Do urzędu wpływaja e-doręczenia/e-puapy i sa one rejestrowane automatycznie. Jestem pracownikiem wyznaczonym do dekretacji tego rodzaju wpływu dlatego mam pytanie kto zajmuje sie uzupełnianiem metadanych przesylki wpływającej (załączników itd.) dot. zmiany tytułów etc.?na wszystkich szkoleniach jest podkreślane wielokrotnie, że za metadane odpowiedzialny jest pracownik merytoryczny prowadzacy dana sprawe… Proszę o potwierdzenie, że moja praca w tym przypadku bd kończyła sie na wystawieniu zadania a nie uzupelnianiu metadanych za które odpowiada pracownik - instrukcja tego nie wyjaśnia.

Dzień dobry,

proponuję sprawdzić czy “Instrukcja kancelaryjna” funkcjonująca w Państwa instytucji lub jakieś dodatkowe procedury zarządzania dokumentacją regulują takie kwestie. Możliwe, że macie Państwo ustalenie wewnętrzne w tym zakresie.

Miłego wieczoru.

Tomasz Skwarka

1 polubienie

Ogólnie za ostateczny kształt metadanych odpowiada z reguły merytorysta procedujący dany wpływ i to po jego stronie powinna leżeć ich weryfikacja, uzupełnienie, poprawienie itp. Zgodnie z powyższą odpowiedzią Pana Tomasza, dodatkowo te kwestie najczęściej precyzuje obowiązująca w jednostce Instrukcja Kancelaryjna.

2 polubienia

To zależy od waszej instrukcji kancelaryjnej. U nas za wstępne wypełnienie metadanych wszystkich przesyłek wpływających odpowiedzialny jest pracownik rejestrujący w kancelarii, natomiast za sprawdzenie i ostateczne wprowadzone metadane odpowiedzialny jest pracownik merytoryczny.

U Nas jest podobnie, uregulowaliśmy tą kwestię w wewnętrznej procedurze.

1 polubienie

E- doręczenia/ e-puapy rejestruja sie automatycznie…. W instrukcji postępowania z dokumentacja w EZD RP jest zapis ze za weryfikację metadanych jest odpowiedzialny pracownik merytoryczny prowadzący dana sprawę- sprwa wyjaśniona.