Duża czcionka w uwierzytelnieniu

Dzień dobry,

po ostatnich aktualizacjach pracownicy zgłaszają, że jak do tej pory drukowaliśmy uwierzytelnienie zajmowało ono około pół strony A4, obecnie uwierzytelnienie jest generowane na dwie strony z uwagi na wyraźne powiększenie czcionki, czy można powrócić do poprzedniego stanu i mniejszej czcionki żeby tyle papieru nie marnować?

Miłego dnia!

A co wybierają przy uwierzytelnieniu? Podpis + akceptacje, czy tylko podpis lub tylko akceptację? Przy jednym podpisie uwierzytelnienie zajmuje nadal pół strony (wersja 21.22.8 B). Przy większej liczbie akceptacji uwierzytelnienie może się “wydłużyć”

Zapomniałam, wersja 21.25.3 (A), musimy drukować i podpis i akceptację i właśnie przed aktualizacją tabelka była taka na pół już ze wszystkimi podpisami obecnie wygląda tak, widać różnice w wielkości czcionki i rubryk

1 polubienie

I przez to stała się mniej czytelna :wink:

tak, ale to się generuje automatycznie, nie mamy wpływu na wielkość czcionki, stąd moje zapytanie czy nie można powrócić do poprzednich ustawień :slight_smile:

Można wrócić jak to poprawi NASK czyli twórca systemu. Jeśli masz ich wsparcie napisz do nich zgłoszenie. Samemu nie można sterować tym co i jak się wyświetla w wydruku.

Może się okazać, że było dużo zgłoszeń “zbyt mała czcionka” i ją powiększyli :smiley:

1 polubienie

tomdzieg Z dużą doza prawdopodobieństwa tak było.

1 polubienie

Może to jest powiązane z tym błędem, gdzie po podpisaniu dokumentu staje się on o kilka linijek dłuższy, mimo że na pierwszy rzut oka nie wygląda :slight_smile: To jest niezależne czy podpisuje się docx padesem czy xadesem. Coś system zmienia z czcionkami, bo np. punktory w dokumencie zmieniają się na symbole np. klapsa filmowego.

Tak przeglądałem ostatni opis zmian i nic tam o zwiększeniu czcionki w uwierzytelnieniach nie ma.

U mnie pracownicy też to zgłaszają i rzeczywiście tabela uwierzytelniająca jest o wiele większa. Zdecydowanie poprzednia wersja była lepsza. Zgłosiłam to na wsparcie.

1 polubienie

To jest błąd po stronie NASK, jako tymczasowe rozwiązanie zalecili wgranie czcionek odpowiedzialnych za wyświetlanie symboli na bazę.