Drukowanie z podglądu generujące puste kartki

Wersja B

Od zeszłego tygodnia pracownicy zgłaszają, że podczas drukowania dokumentów z podglądu, oprócz właściwego wydruku - otrzymują wiele pustych kartek. Czasem 2, czasem 15, a czasem 60. Dzieje się tak na różnych stacjach i drukarkach.

I faktycznie, przy symulacji na .xml (1 strona), wywołanie z przycisku drukarki - w poglądzie mam 3 puste kartki, potem właściwy tekst i kolejne 3 puste kartki. Drugie wywołanie - 7 pustych kartek, tekst i 6 pustych kartek. Za każdym razem wartość narasta.

Co lepsze - przy wywołaniu drukowania skrótem CTRL+P - system chce drukować pismo, ale zupełnie inne…

Ma ktoś ten problem?

Nie wiem jak jest obecnie, bo nie drukowałem, ale w zeszłym tygodniu z wygenerowanego pliku pdf (z xml’a - potwierdzenie wysłania/odbioru) do wydruku generowało tylko pierwszą stronę, a faktycznie było ich dwie albo trzy.

U nas podobnie. Losowo dodaje strony puste do wydruku. Pomaga tylko ściągnięcie pliku na dysk i wydruk w innym oprogramowaniu.

Cześć, zaobserwowaliśmy podobne problemy i zgłosiliśmy je do NASK. Otrzymaliśmy informację, że problem jest im znany i trwają prace nad jego rozwiązaniem.

Dodam że wydrukowanie kilku dokumentów z jednego pisma powoduje że drugi dokument jeżeli jest krótszy to jest dopasowywany do dłuższego i odświeżenie strony przed drukowaniem sprawia że jest drukowana prawidłowa liczba stron.

Tak zalecał NASK “Doraźnie pomaga odświeżenie strony przed zleceniem wydruku.”