List polecony+ZPO

Witam

W naszej instytucji w jednym z działów wymagana jest wysyłka listów typu polecony+ZPO. Do tej pory druk ZPO generował się i drukował poprawnie na żółtym blankiecie. Od czerwca druk generuje się jakby powiększony i nie możemy drukować zwrotek. Taka sama sytuacja dzieję się przy generowaniu wydruku kopert. Czy możemy to poprawić ze swojej strony?

Druk poprawny:

Druk niepoprawny:

Wersja EZD RP 21.26.3 (A)

Też mamy ten sam problem; zostało to przekazane programistom NASK. Dodatkowo mając włączony nadruk numerów R i wybierając druk na blankiecie pocztowym numer listu poleconego przechodzi na drugą stronę, a kod kreskowy RKW jest ucięty:

Nasze obejście problemu, to druk na czystych kartonikach odpowiadających parametrom zwrotki. Są do kupienia takie gotowce

My też sobie radzimy, tylko pytanie kiedy problem zostanie rozwiązany.

Wydruki korespondencji wychodzącej mają zostać ulepszone we wszystkich obszarach - tak odpowiada NASK

U nas podobnie. Mam nadzieję, że szybko poprawią te wydruki bo nie wszyscy mają drukarki etykiet i takie rozwiązanie ratuje sytuację. Na razie wysyłka jest dość utrudniona bo zamiast zrobić coś szybciej wypisujemy koperty i zwrotki ręcznie wpisując RKW na druk ZPO.

@tomdzieg widzę, że EZD RP co raz bardziej pokazuje kreatywność pracowników żeby radzić sobie z problemami technicznymi, ale chyba nie o to chodzi w tym systemie, żeby standardowe druki ZPO zastępować innymi dodatkowo płatnymi. Koszty miały się zmniejszać, a nie zwiększać :wink:

1 polubienie

Pytanie co znaczy szybko w tym przypadku.. My zgłaszaliśmy problem w czerwcu.

1 polubienie

Problem z przeskakiwaniem numerów R na drugą stronę zgłaszaliśmy pod koniec zeszłego roku

1 polubienie

No to od stycznia kiedy prawie cała administracja będzie korzystała z EZD RP i napotka takie problemy to będzie huczało.

Wczoraj został udostępniony plik ze zmianami wprowadzonymi do EZD RP

https://podrecznik.ezdrp.gov.pl/zmiany-w-wersjach/

Na końcu w pliku PDF jest informacja:

• Wydruk szablonu ZPO żółta BLANK
Poprawiono kod kreskowy na zwrotce o formacie ZPO żółta BLANK.

1 polubienie

Ciekawe kiedy zostanie poprawiony wydruk kody R na zwrotce KPA, z tego co pamiętam to ucinało jakąś część kresek i był niesczytywalny.

Ale tylko w przypadku, gdy jest wyłączony nadruk numerów nadawczych (R) z poziomu EZD. Po włączeniu drukowania numerów R na zwrotkach mamy nowy błąd. W przypadku drukowania zwrotek na druku pocztowym - numer R zasłania informacje o rodzaju przesyłki, do której dołączono ZPO; a w przypadku używania pustych kartoników (zgodnych z wymogami poczty) cyfry numeru R nie nadrukowują się.

Temat troszkę pokrewny, więc nie będę tworzył nowego tematu tylko zapytam tutaj.
Generuję wysyłkę listową, w sprawie mam dużą liczbę uczestników. Przeszedłem przez wszystkie wymagane wypełnienia, klikam zapisz, EZD generuje wysyłkę i dochodzę do momentu wydruku kopert/zwrotek. U mnie nie ma takiego problemu (choć czasem się pojawia) - klikam wzór koperty, drukuję i teraz formatka zwrotki (która kompletnie nie pasuje do niczego, zgłaszany problem, mam wrażenie, że jesteśmy ignorowani w tej kwestii - ale nie o tym moje pytanie). Jeśli nie zamknę okna z wyborem (po wydruku koperty), to spokojnie wygeneruję wydruk zwrotki dla wszystkich uczestników. Ale… W jaki sposób mogę wygenerować zbiorczy wydruk kopert/zwrotek w późniejszym czasie? Jak zamknę okno, to jedyny mi znany sposób, to wygenerowanie wydruku dla każdego uczestnika osobno. Jak mogę zrobić to dla wszystkich? Mam nadzieję, że jakoś sensownie to opisałem i uda się to rozwiązać.