W naszej instytucji w jednym z działów wymagana jest wysyłka listów typu polecony+ZPO. Do tej pory druk ZPO generował się i drukował poprawnie na żółtym blankiecie. Od czerwca druk generuje się jakby powiększony i nie możemy drukować zwrotek. Taka sama sytuacja dzieję się przy generowaniu wydruku kopert. Czy możemy to poprawić ze swojej strony?
Też mamy ten sam problem; zostało to przekazane programistom NASK. Dodatkowo mając włączony nadruk numerów R i wybierając druk na blankiecie pocztowym numer listu poleconego przechodzi na drugą stronę, a kod kreskowy RKW jest ucięty:
U nas podobnie. Mam nadzieję, że szybko poprawią te wydruki bo nie wszyscy mają drukarki etykiet i takie rozwiązanie ratuje sytuację. Na razie wysyłka jest dość utrudniona bo zamiast zrobić coś szybciej wypisujemy koperty i zwrotki ręcznie wpisując RKW na druk ZPO.
@tomdzieg widzę, że EZD RP co raz bardziej pokazuje kreatywność pracowników żeby radzić sobie z problemami technicznymi, ale chyba nie o to chodzi w tym systemie, żeby standardowe druki ZPO zastępować innymi dodatkowo płatnymi. Koszty miały się zmniejszać, a nie zwiększać
Ale tylko w przypadku, gdy jest wyłączony nadruk numerów nadawczych (R) z poziomu EZD. Po włączeniu drukowania numerów R na zwrotkach mamy nowy błąd. W przypadku drukowania zwrotek na druku pocztowym - numer R zasłania informacje o rodzaju przesyłki, do której dołączono ZPO; a w przypadku używania pustych kartoników (zgodnych z wymogami poczty) cyfry numeru R nie nadrukowują się.
Temat troszkę pokrewny, więc nie będę tworzył nowego tematu tylko zapytam tutaj.
Generuję wysyłkę listową, w sprawie mam dużą liczbę uczestników. Przeszedłem przez wszystkie wymagane wypełnienia, klikam zapisz, EZD generuje wysyłkę i dochodzę do momentu wydruku kopert/zwrotek. U mnie nie ma takiego problemu (choć czasem się pojawia) - klikam wzór koperty, drukuję i teraz formatka zwrotki (która kompletnie nie pasuje do niczego, zgłaszany problem, mam wrażenie, że jesteśmy ignorowani w tej kwestii - ale nie o tym moje pytanie). Jeśli nie zamknę okna z wyborem (po wydruku koperty), to spokojnie wygeneruję wydruk zwrotki dla wszystkich uczestników. Ale… W jaki sposób mogę wygenerować zbiorczy wydruk kopert/zwrotek w późniejszym czasie? Jak zamknę okno, to jedyny mi znany sposób, to wygenerowanie wydruku dla każdego uczestnika osobno. Jak mogę zrobić to dla wszystkich? Mam nadzieję, że jakoś sensownie to opisałem i uda się to rozwiązać.